Buitenland
BNNVARA

Helen Kamperveen winnaar Black Achievement Oeuvre Award

foto: blackachievementmonth.nl/
  1. Nieuwschevron right
  2. Helen Kamperveen winnaar Black Achievement Oeuvre Award

Oktober is niet alleen een maand van vallende bladeren, maar ook de maand waarop mensen met Afrikaanse Roots worden erkend en beloond voor hun talenten. Dat is een van de dingen die de Black Achievement Month hoopt te bereiken. De zevende editie van dit evenement staat voor de deur, en artistiek directeur John Leerdam sprak erover met Raounak Khaddari bij Vroeg!

Vroeg! Hoe de Black Achievement Month bijdraagt aan meer rolmodellen

Rolmodellen

De bedoeling van Black Achievement Month is het zichtbaar maken van rolmodellen die al ontstaan. Leerdam noemt voorzitter Jurenne Hooi als voorbeeld. "Op het moment dat je jezelf ziet in een ander, dan stijgt je gevoel van eigenwaarde", aldus Leerdam. Over zijn eigen rolmodellen zegt hij: "ik ben opgegroeid op Curaçao, mijn vader kwam uit Suriname. Ik was trots op mijn vader, hij was hoofdinstructeur bij de politie. Maar als ik met hem over straat liep, had ik het gevoel dat hij een heel belangrijk iemand was, zowel voor de gemeenschap, als voor mij".

Leerdam voelde zichzelf als Tweede Kamerlid ook een rolmodel. Zo kreeg hij veel brieven van mensen die zich voor het eerst in een Kamerlid herkenden. Nu helpt hij jongeren met zijn kennis en netwerk.

De maand

De Black Achievement Month wil 'Black Achievers' eren, en Leerdam noemt bijvoorbeeld Enith Brigitha, die als zwemster ooit Olympisch brons behaalde. Eigenlijk werd ze eerste, omdat haar concurrenten vals speelden. Brigitha wordt deze maand geëerd met een eigen standbeeld in Almere. Daarnaast is er ook aandacht voor mensen met Afrikaanse roots die werken in het onderwijs of de zorg. Veel mensen met een biculturele achtergrond werken in de zorg, maar zij waren nauwelijks in beeld tijdens de pandemie, volgens Leerdam. Zolang jij je maar inzet, mag je jezelf een 'Achiever' noemen.

Hoewel het evenement mensen met Afrikaanse roots wil uitlichten, wil dat niet zeggen dat er alleen over positieve zaken gesproken wordt. Zo wordt er ook gesproken over de ingewikkelde relatie tussen mensen uit de LHBTI+-gemeenschap en mensen vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Black Achievement Awards

Een belangrijk onderdeel van de Black Achievement Month is de uitreiking van de Black Achievement Awards. Wetenschappers, sporters, en mensen uit de culturele sector worden hiermee geëerd. Ook is er een oeuvre award, vorig jaar gewonnen door Gerda Havertong. John Leerdam verklapt alvast de winnaar van dit jaar. Actrice en schrijfster Helen Kamperveen mag eind oktober deze prijs in ontvangst nemen. Leerdam zegt over Kamperveen: "Helen heeft een staat van dienst, ze is echt de top. Ze heeft ook de hoofdrol gespeeld in de koningin van Paramaribo. Zij heeft dat op een bijzondere, professionele manier neergezet. Nog altijd doet zij er toe."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie