Buitenland
AVROTROS

Amerika-deskundige Willem Post over de shutdown: 'Het gaat om geld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerika-deskundige Willem Post over de shutdown: 'Het gaat om geld'

De politieke ontwikkelingen in Washington volgen elkaar in hoog tempo op. Terwijl de discussie over de Mexicaanse grensmuur in het vernieuwde Congres hoog oploopt, zitten 800.000 ambtenaren thuis door een 'shutdown'. Dat betekent dat de hele federale overheid van de VS dicht is. Maar hoe kan dat? Amerika-deskundige Willem Post geeft antwoord op zes vragen.

"Deze shutdown gaat om geld. Trump heeft gezegd dat hij op z'n minst 5,6 miljard dollar voor de bouw van de muur bij de grens met Mexico nodig heeft. Het tegenbod van de Democraten is 1,3 miljard maar dan voor een 'versterkte grens'. Ze noemen de muur dus niet", vertelt Post in Radio EenVandaag. "Zo is er een patstelling ontstaan en is de begroting is op slot, en daarmee ook een aantal overheidsinstellingen."

Ook onder Obama en Clinton

Al meerdere keren eerder was er in Amerika een shutdown. "Bijvoorbeeld ook onder president Obama. Het record staat op naam van president Clinton. In zijn regeerperiode was er een shutdown die 21 dagen duurde. Maar: uiteindelijk is er altijd een compromis gekomen."

De oplossing is nog ver te zoeken. "Een belangrijk issue is het verhaal van de zogenoemde 'dreamers'. Dat zijn de immigrantenkinderen die met hun ouders zijn meegekomen. Daarvan vinden de Democraten: die moeten nu eindelijk een verblijfsvergunning krijgen."

Toch zal president Trump uiteindelijk moeten toegeven, vertelt Post. "Uiteindelijk, zo zagen we ook in het verleden, rekent het volk de president af op dit soort dingen. Dus er moet een compromis komen. Dat moet dus wel iets zijn waar Trump ook iets mee kan. De Democraten zouden bijvoorbeeld twee of drie miljard kunnen bieden, en het dan 'versterkte bewaking' kunnen noemen, terwijl Trump het een muur noemt. Het moet een win-win scenario zijn."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie