Buitenland
BNNVARA

Te veel mensen en geen medische voorzieningen op Lesbos: 'Als het coronavirus uitbreekt is dit een regelrechte ramp'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Te veel mensen en geen medische voorzieningen op Lesbos: 'Als het coronavirus uitbreekt is dit een regelrechte ramp'

Duizenden vluchtelingen zitten op Lesbos in en rond het overbevolkte kamp Moria in een uitzichtloze situatie. Nu het coronavirus ook in Griekenland om zich heen grijpt, roept de regering op om thuis te blijven. Maar de vluchtelingen hebben geen thuis en de hygiënevoorschriften kunnen zij simpelweg niet naleven. In De Nieuws BV bespreken Tweede KamerlidJoël Voordewind van de ChristenUnie en huisarts entropenarts Steven van de Vijver de situatie op het eiland.

Video niet beschikbaar

Huisarts Steven van de Vijver is net terug van het eiland en vertelt dat de situatie vorig jaar al schrijnend was toen er zesduizend mensen in kamp Moria leefden. Inmiddels is dit aantal opgelopen naar tweeëntwintigduizend mensen. Van De Vijver maakt zich zorgen omdat er in het kamp geen medische voorzieningen zijn.

"Nu de corona epidemie voor de poorten staat, is dit een hele gevaarlijke situatie. De ervaring leert dat het coronavirus uiteindelijk op de meeste plekken terecht zal komen. Als het virus in het kamp uitbreekt is dit een regelrechte ramp. Op dit moment is de enige oplossing om per direct de mensen in de kampen te evacueren. Europa heeft een aantal jaar geleden afspraken gemaakt over wat we met deze mensen zouden gaan doen, tot heden is er weinig gebeurd", aldus Van De Vijver.

Motie ingediend

Joël Voordewind vult hierop aan twee weken geleden met het CDA en D66 een motie ingediend te hebben, om in ieder geval vijfentwintighonderd kinderen van het eiland over te brengen naar het vaste land.

"We hebben in deze motie gezegd, laten we proberen als Europa aan te dringen bij Griekenland om de kinderen daar weg te halen. Op zijn minst moeten we de kinderen naar het vaste land brengen. Europa heeft nu zevenhonderd miljoen extra ter beschikking gesteld voor de opvang op de eilanden en in Griekenland. Ik hoop dat het snel in werking wordt gezet."

Verantwoordelijkheid nemen

Zonder kinderen zijn er alsnog rond de achttien-negentien duizend mensen op een paar vierkante kilometer. Evacuatie is in de ogen van Van De Vijver de enige oplossing. Een situatie, zegt Van De Vijver, waar Europa al vier jaar lang tegen aan hikt.

Quote

In het kamp is er sprake van alle ingrediënten voor een totale epidemie

Steven van de Vijver

"In het kamp is er sprake van alle ingrediënten voor een totale epidemie. Daar moeten we iets aan doen. We hebben niet de verantwoordelijkheid willen nemen, maar ik denk dat het nu essentieel is. Zeker in tijden van rampspoed is het belangrijk om oog te hebben voor de meest kwetsbaren. Het is ook essentieel voor de volksgezondheid. Het is niet alleen gevaarlijk voor de Griekse bevolking, maar voor het gehele continent", vertelt Van De Vijver.

De omstandigheden in Lesbos en het effect van corona

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie