Buitenland
NOS

Zeker twintig doden door extreem weer in de Verenigde Staten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeker twintig doden door extreem weer in de Verenigde Staten

Het dodental van het extreme (winter-)weer in de Verenigde Staten is opgelopen naar twintig. Onder de doden zijn vier leden van een gezin uit een voorstad van Houston (Texas) die omkwamen bij een brand in hun huis. Ze hadden de open haard aangestoken om warm te blijven nadat de elektriciteit was uitgevallen.

Video niet beschikbaar

Door de extreem lage temperaturen zaten miljoenen Amerikanen zonder stroom, vooral in Texas. "Het begon zo'n vijftig uur geleden dat we de stroom verloren en niet hebben teruggekregen," vertelt de Nederlandse Mariette Hummel in het NOS Radio 1 Journaal. Zij woont in Austin, in Texas.

De staat heeft tientallen plekken aangewezen als opvanglocaties, waar zeker duizend mensen van gebruikmaken. Hummel verblijft nog wel thuis, al wordt het wel lastiger. "We hebben nu ook geen water meer."

Ze onderneemt van alles om de kou buiten de deur te houden. "We hebben handdoeken tegen en onder de deur. Ik ben de hele dag bezig met kaarsjes overal neer te zetten. Je bent er echt de hele dag mee bezig."

Andere staten

Het elektriciteitsbedrijf van buurstaat Oklahoma heeft zijn klanten vanwege de fragiele stroomvoorziening aangeraden om de thermostaat in huis niet hoger dan 20 graden te zetten.

In North Carolina liet een tornado een spoor van vernieling en zeker drie doden achter. Bewoners van enkele kustplaatsen in de staat werden rond middernacht volkomen overvallen door de storm, die zich razendsnel had ontwikkeld tot een levensgevaarlijke wervelwind.

Door de grote hoeveelheden sneeuw die zijn gevallen en de bittere koude zijn in verschillende staten de vaccinatiestraten gesloten of lopen inentingscampagnes tegen het coronavirus vertraging op. Ook zijn honderden supermarkten en apotheken gesloten.

kou in texas

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie