Buitenland
KRO-NCRV

Frits Barend: 'Stuitend dat orthodoxe joden alleen staan te bidden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frits Barend: 'Stuitend dat orthodoxe joden alleen staan te bidden'

"Het is echt stuitend dat de orthodoxe joden alleen maar staan te bidden bij de muur, terwijl al die andere kinderen het kunnen oplossen." Dat zegt Frits Barend in Spraakmakers. Hij reageerde daarmee over de verkiezingen in Israël die vandaag plaatsvinden, die voor een deel draaien om de dienstplicht voor strenggelovige joden.

Vandaag zijn in Israël voor de tweede keer in een half jaar parlementsverkiezingen. De coalitie-onderhandelingen liepen eerder onder andere stuk op de voornoemde dienstplicht.

Barend heeft veel familie in Israël: "Al mijn neefjes en nichtjes zijn op hun achttiende in dienst gegaan. Dat betekent dat die ouders twee jaar lang de zenuwen hebben. Want in die twee jaar is er altijd wel een raid waar ze aan moeten deelnemen."
Quote

Er is altijd wel een raid waar ze aan moeten deelnemen

Barend

'Schandelijk'

Hij noemt het 'schandelijk' dat Netanyahu het plan om ook de dienstplicht in te voeren voor orthodoxe joden wil laten varen. "Als er straks wat is, dan kunnen al die andere kinderen – jongens en meisjes – het oplossen."

In de studio zat ook Anna Krijger, Israël-kenner. Volgens haar is het standpunt van de orthodoxe gemeenschap dat ze niet willen vechten of andere dingen willen doen niet van het geloof niet mogen. Krijger: "Want zij stellen dat ook het bidden en studeren helpt." Barend stoort zich enorm aan die houding. "Israël zou er dan al lang niet meer zijn geweest."

Frits Barend en Anna Krijger over verkiezingen in Israël

Ster advertentie
Ster advertentie