Buitenland
VPRO

Irak in de ban van de roof van de eeuw

foto: AFP PHOTO/POOL/DAVID FURSTfoto: AFP PHOTO/POOL/DAVID FURST
  1. Nieuwschevron right
  2. Irak in de ban van de roof van de eeuw

Irakezen raken niet uitgepraat over de 'roof van de eeuw'. "Dat een volksheld betrokken is bij de miljardendiefstal maakt het allemaal extra pijnlijk", zegt VPRO-journalist Abdou Bouzerda in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Irak

Diefstal op klaarlichte dag

Volgens de parlementaire onderzoekscommissie is de voormalige onderzoeksrechter Raed Jouhi een van de prominente verdachten in deze spectaculaire miljardenroof. Als hoofd van Iraakse inlichtingendiensten kon hij vrij simpel grote sommen geld laten opnemen van rekeningen bij de staatsbank.

"Iraakse bedrijven moeten een soort voorschot reserveren voor te betalen belastingen. Dat is geld wat in principe veilig zat, maar doordat de verdachten hoge posities in het regeringsapparaat bekleedden, konden ze het geld laten opnemen door bevriende zakenmensen. Diefstal op klaarlichte dag", legt Bouzerda uit. "Als directeur van de almachtige geheime dienst moet Jouhi op zijn minst geweten hebben van de roof."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volksheld van voetstuk

"Er waren al signalen dat meer dan gebruikelijk overheidsgeld ontfutseld was in het corrupte Irak. Maar dit bedrag doet zelfs de gemiddelde Irakees, die wel wat gewend is, duizelen. En dat een nationale held hierbij betrokken is, maakt het allemaal heel pijnlijk."

De VPRO-journalist licht toe: "Nu zijn Irakezen niet gek. Ze weten dat hun politici en ambtenaren door en door corrupt zijn. Ze verrijken zich terwijl het land crepeert. Maar Jouhi stond vroeger symbool voor een nieuw Irak. Een man die met gevaar voor eigen leven deelnaam als rechter in het beladen rechtsproces tegen dictator Saddam Hussein. Geen sinecure in een tijd waar goed getrainde Saddam-aanhangers nog vrij rondliepen. Veel van zijn toenmalige collega's zijn door de jaren heen vermoord. Hij sprak altijd over democratie, rechtsstaat en een toekomst van een nieuw Irak voor alle Irakezen. Dat hij nu misschien als ordinaire voor de rechter zich moet verantwoorden, is wel heel pijnlijk."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie