Buitenland

Rusland en Oekraïne niet dichter bij elkaar na lang overleg: waar staan we nu?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rusland en Oekraïne niet dichter bij elkaar na lang overleg: waar staan we nu?

Rusland en Oekraïne zijn er vannacht in Berlijn niet in geslaagd om dichter bij elkaar te komen. Nieuw overleg van de zogeheten Normandië-groep over de Oekraïne-crisis heeft geen resultaat opgeleverd. Bij het overleg in Berlijn waren vertegenwoordigers van Duitsland, Frankrijk, Oekraïne en Rusland.

Oekraïnecrisis nog niet opgelost na urenlang overleg

“De tijd begint te tikken”, vertelt Laurien Crump, universitair docent geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, in het NOS Radio 1 Journaal. De vier landen werden het na bijna tien uur overleg niet eens, zeiden alle partijen na afloop. Wel is afgesproken om binnenkort opnieuw om de tafel te gaan, waarschijnlijk volgende maand. “Dat is wel een goed teken. Het betekent dat er een bereidheid is om in dialoog te blijven.”

Overleg

Tijdens het overleg werden de Minsk-akkoorden tegen het licht gehouden. “Het betekent enerzijds dat de Russische troepen zich terugtrekken en dat de Oekraïense deelrepublieken een zekere vorm van autonomie krijgen.” Alleen zijn er geen resultaten gekomen uit dit overleg. “Rusland en Oekraïne hebben een hele andere interpretatie van de Minsk-akkoorden”, vertelt Crump.

Oekraïne wil, volgens Crump, de deelrepublieken geen vorm van autonomie geven. “De regering in Kiev wil een uniform en etnisch uniform Oekraïne. Die zit niet te wachten op het integreren van Russische minderheden in de Oekraïense grondwet.”

Macron

De Franse president Macron speelt een grote rol bij het overleg. “Hij heeft eigenlijk het initiatief naar zich toe getrokken door naar Moskou af te reizen.” Daarmee zet hij wel de Amerikaanse president Biden buiten spel, vertelt Crump. “Hij wil dat Europa voorop loopt in de onderhandelingen. Het gaat immers om een Europees conflict. Hij heeft hiermee het Normandië-overleg weer nieuw leven ingeblazen.”

Rusland

Poetin heeft grote eisen. Het Westen heeft al snel laten weten dat die niet akkoord gaan met de eisen, alleen laat Rusland ze niet gaan. Ten eerste wil hij echt niet dat het Westen zich naar de grens van Rusland beweegt. “Ook versterkt dit zijn onderhandelingspositie dat later wel wapens en mankrachten uiteindelijk worden teruggetrokken uit Oost-Europese landen in de buurt van Rusland.” Achter de schermen zijn zulke gesprekken al bezig, zegt Crump. “Er wordt onderhandeld over de terugtrekking van lanceerinstallaties uit Bulgarije en Roemenië.”

RJn oekraine en rusland overleg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie