Buitenland
VPRO

Uitspraak extreemrechtse moorden Duitsland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitspraak extreemrechtse moorden Duitsland

De neonazi-terreurgroep NSU wordt verantwoordelijk gehouden voor tien moorden, twee bomaanslagen en vijftien roofovervallen. Na ruim vijf jaar komt er een eind aan het grootste strafproces in Duitsland sinds de eenwording van Oost en West.

Hoe oordeelt de rechtbank in München in de grootste strafzaak sinds de Duitse eenwording?

De ontdekking van dit geheime rechts-extremistische netwerk zorgde voor veel ophef bij onze oosterburen. Het leidde onder andere tot het ontslag van verschillende inlichtingenfunctionarissen en een parlementaire enquête.

Lange tijd hielden de opsporingsdiensten vol dat het ging om afrekeningen in het Turkse criminele milieu. Deze werden in de pers Dönermoorden genoemd tot ontsteltenis van de nabestaanden. Naast acht Turkse middenstanders , zijn er ook een Griek en een Duitse politieagente vermoord.

De verdachten

Er staan vijf verdachten terecht in het grote NSU-proces. Maar de meeste aandacht gaat uit naar de 43-jarige Beate Zschäpe. Jarenlang zat ze ondergedoken met haar kompanen Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt. Deze twee mannen hebben de moorden uitgevoerd. Zij pleegden in 2011 zelfmoord, waarna Beate Zschäpe zichzelf aangaf. Inmiddels zegt ze afstand te hebben genomen van extreemrechts gedachtengoed. Het Duitse Openbare Ministerie stelt dat ze medeplichtig is aan de moorden en eist levenslang. De van oorsprong Oost-Duitse Zschäpe ontkent betrokkenheid bij de moorden.

Oprukkend extremistisch geweld

Dit proces vestigt de aandacht op geweld uit extreemrechtse hoek. Met name na de komst van grote groepen asielzoekers en migranten naar Duitsland is het aantal misdrijven tegen vreemdelingen toegenomen, maar het was altijd al aanwezig.

Ster advertentie
Ster advertentie