Buitenland
VPRO

Na 27 jaar nog steeds heimwee naar het voormalige Joegoslavië

foto: Zelovic filmfoto: Zelovic film
  1. Nieuwschevron right
  2. Na 27 jaar nog steeds heimwee naar het voormalige Joegoslavië

Als de onlusten van de Bosnische burgeroorlog ook Sarajevo bereiken, besluit de 22-jarige Lidija Zelovic haar thuisstad te verlaten en tijdelijk naar Nederland te vertrekken. Maar terugkeren doet ze nooit. Het verlangen naar de tijd van het voormalige Joegoslavië blijft echter.

Documentairemaker Zelovic woont inmiddels al 27 jaar in Nederland en heeft verschillende prijswinnende documentaires gemaakt over de Bosnische burgeroorlog en de gevolgen daarvan op haar eigen leven. In Bureau Buitenland vertelt Zelovic over haar leven in Nederland en hoe ze nu kijkt naar Bosnië.

Video niet beschikbaar

Tegen de stroom in

"Je merkt dat iedereen een nieuwe standaard heeft aangenomen. De samenleving is veranderd. Je moet nu bij een groep horen. Vroeger was je Joegoslaaf, niet Bosniër, Serviër of Kroaat. Dat is nu wel anders. Nu bepaalt je achternaam wie je bent, naar welke school je gaat."

Toch zijn er jongeren die zich hier niet langer aan conformeren, zegt Zelovic. "Je ziet dat er steeds meer jongeren zijn die proberen tegen de stroming in te zwemmen. Dat is hoopvol."

Na 27 jaar nog steeds heimwee naar het voormalige Joegoslavië

Zomerverhalen uit het buitenland

Deze zomer heeft Bureau Buitenland een bijzondere programmering: Zomerverhalen. Elke maandag t/m vrijdag tussen 19.00 en 19.30 uur deelt onze gast een buitengewone ervaring, diepgravende informatie of interessante achtergronden uit het buitenland. Luister hier alle verhalen terug.

Ster advertentie
Ster advertentie