Buitenland

Armeense kinderen creatiever dankzij schaak op school

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Armeense kinderen creatiever dankzij schaak op school

Een jongetje staat voor de klas, op het schoolbord hangt een papieren schaakbord waar hij schaakstukken op kan plakken. Hij moet de stelling die de juf heeft opgezet in twee zetten oplossen tot een schaakmat voor de witte partij. Dit is schaakles op een school in Yerevan, de hoofdstad van Armenië.

Voor kinderen in Armenië is schaakles sinds 2011 een verplicht onderdeel in de tweede, derde en vierde klas. Het lesprogramma van ‘Chess in Schools’ is met de hulp van de regering opgezet door psychologen, sociologen en schakers van de Chess Academy.

"Schaak op school is belangrijk omdat het de manier van denken verbetert en fantasie bevordert", zegt supervisor van het ‘Chess In School-program’ Tigran Gasparyan. "Schaken is hard werken en als je dat traint, heb je daar in andere lessen profijt van."

Een nieuwe wereldkampioen is niet het doel

Armenië heeft een lange schaakgeschiedenis. Toen in 1963 Tigran Petrosyan wereldkampioen schaken werd, stonden er op de pleinen in Yerevan grote schermen waarop de zetten werden getoond. Armenen weten vaak waar ze waren toen hij kampioen werd.

En nog steeds levert Armenië veel schaaktalent. Het Armeense team won drie keer de schaakolympiade. Toch is het vormen van een nieuwe wereldkampioen niet het doel van het lesprogramma. Het idee is dat ook in andere bedrijfstakken de manier van denken die je door het schaken krijgt aangeleerd, nuttig is.

Verslaggever Maarten Bleumers in de klas met de 'schaakkinderen'

Veel arme kinderen in Armenië

In Armenië leeft 42 procent van de kinderen onder de armoedegrens. "De kinderbescherming in Armenië is niet erg effectief", zegt Lucine Simonyan van Child Development Foundation. Had het geld dat in het schaakprogramma geïnvesteerd werd niet aan de leefomstandigheden van de kinderen besteed moeten worden?

Volgens de Armeens president Sakisyan leg je voor het geld dat in het schaakprogramma is gestoken, net een kilometer weg aan. Terwijl het land zich wel kan ontwikkelen dankzij de schaaklessen, zegt Sakisyan.

Simonyan van Child Development Foundation vindt ook dat door de schaaklessen het creatief denken gestimuleerd wordt en je sterke individuen ontwikkelt. Zo wordt de Armeense economie én het sociale stelsel verbeterd, zegt Simonyan.

Beter leren

In de klas benadrukt Mikayel Andriasyan van de Armeense Schaakfederatie dan ook: "Het is geen les om beter te leren schaken, maar schaakles om beter te kunnen leren."

Bekijk hier de reportage van Maarten Bleumers

Ster advertentie
Ster advertentie