Navalny's organisaties in Rusland verboden: 'Mogen in de toekomst niet deelnemen aan verkiezingen'
- Nieuws
- Navalny's organisaties in Rusland verboden: 'Mogen in de toekomst niet deelnemen aan verkiezingen'
Een ongekende stap van president Vladimir Poetin om de politieke oppositie in Rusland uit te schakelen. De politieke organisatie van zijn grootste tegenstander, Aleksei Navalny die op dit moment in een strafkamp zit, is door de rechter bestempelt als 'extremistische organisatie' en dus verboden. In het NOS Radio 1 Journaal legt correspondent Geert Groot Koerkamp het uit.
Video niet beschikbaar
"Het betekent concreet dat de organisaties met onmiddellijke ingang zijn verboden.'' De organisaties deden onderzoek en hadden contact met de media. De mensen die onderdeel zijn of waren van de groepen, inhoudelijk of financieel, mogen in de toekomst niet deelnemen aan de verkiezingen, legt Groot Koerkamp uit.
Een rechtbank in Moskou heeft de organisatie van Ruslands bekendste oppositieleider officieel bestempeld tot 'extremistische organisatie'. Daarmee is de organisatie van Aleksej Navalny vanaf nu verboden. Zijn aanhangers kunnen niet meer deelnemen aan de Doemaverkiezingen die in september worden gehouden.
De uitspraak volgde na een hoorzitting achter gesloten deuren; de zaak wordt door de autoriteiten als een 'staatsgeheim' behandeld. Eerder besliste de rechter al dat Navalny's team per direct al zijn werkzaamheden moest opschorten in afwachting van de uitspraak.
Teamleden mochten niets meer online publiceren, geen protesten meer organiseren en hun bankrekeningen werden bevroren.
In hetzelfde rijtje: Al-Qaida, IS, Navalny
Volgens het Russische OM houdt de organisatie van Navalny zich bezig met het "destabiliseren van het land". Ook "helpt die internationale organisaties om op Russisch grondgebied te opereren". Het OM eiste daarom een totaalverbod. Nu de organisatie officieel het stempel extremistisch heeft gekregen, valt Navalny's organisatie in hetzelfde rijtje als Al-Qaida en IS.
Ook kerkgenootschap Jehovah's Getuigen staat sinds 2017 op de Russische extremismelijst. Het wordt daarmee voor Navalny's teamgenoten vrijwel onmogelijk om hun werkzaamheden uit te voeren. Zelfs voor het delen van posts op sociale media die gerelateerd zijn aan Navalny's organisatie kan iemand in theorie jarenlang achter de tralies verdwijnen. Laat staan voor het
oproepen tot of meedoen aan demonstraties.
Liever luisteren: In gesprek met correspondent Geert Groot Koerkamp voor uitleg bij het nieuws
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.