Buitenland
NOS

Rutte veroordeelt aanval op Navalny

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte veroordeelt aanval op Navalny

Minister-president Mark Rutte laat weten dat hij wil dat Rusland opheldering geeft over de aanslag op de Russische oppositieleider Alexei Navalny. In het Duitse ziekenhuis waar hij ligt, is vastgesteld dat Navalny vergiftigd is met een zenuwgif.

''Angela Merkel dringt bij Rusland aan om tekst en uitleg te geven. Ook secretaris Stoltenberg van de NAVO heeft de aanval veroordeeld en het land opgeroepen volledige openheid van zaken te geven. De Nederlandse regering vindt de Duitse bevindingen ronduit schokkend, het gaat alle perken te buiten'', aldus Rutte in de persconferentie die te horen was in Radio Tour de France.

Video niet beschikbaar

Rutte sluit zich met zijn uitlatingen aan bij de oproep van Duitse Bondskanselier Angela Merkel, zij noemde de vergiftiging een misdaad om Navalny het zwijgen op te leggen. Zo wordt de kritiek, ook vanuit Nederland, steeds groter op de aanval die Rusland pleegde op zijn oppositieleider.

Samen optrekken om het beeld maximaal te vormen

De minister-president laat verder weten dat hij het belangrijk vindt om samen met de Europese Unie, de NAVO en de OPCW gezamenlijke vervolgstappen te bespreken. ''Dat is omdat je op die manier maximaal het beeld kunt vormen van wat er aan de hand is, om vervolgens duidelijk te krijgen welke stappen moeten worden gezet.''

Rutte veroordeeld de aanval op Navalny

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie