Buitenland
VPRO

Slowaken zien beren op de weg

foto: Olivier MORIN / AFPfoto: Olivier MORIN / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Slowaken zien beren op de weg

Het aantal beren in Slowakije is de afgelopen twee decennia verdrievoudigd. De uitgedijde berenpopulatie is er dankzij de strenge wetgeving die de dieren beschermt. Maar niet iedereen is er even blij mee. Het leidt zelfs tot volksprotesten in het Midden-Europese land, vertelt correspondent Laura Postma in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Slowakije met Laura Postma

De beer is terug

Net zoals veel Europese landen zag Slowakije een afname van wilde dieren. ''Tijdens het communisme werd de berenpopulatie min of meer gereguleerd omdat de jacht toen nog toegestaan was. Inmiddels behoren beren tot beschermde diersoorten in Slowakije'', vertelt Laura Postma. Het Europees Milieuagentschap meldt op de eigen website dat Slowakije met EU-fondsen en nieuwe wetgeving betere bescherming biedt aan het natuurleven in het land. Inmiddels gaat het zo goed met de bruine beer dat toeristen op sociale media worden gewaarschuwd om die niet te voeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In conflict met mensen

''Maar hun leefgebied is kleiner geworden, onder andere door boskap en toenemende welvaart. Beren komen in een groot deel van Slowakije voor, voornamelijk in de bergachtige gebieden in het midden en noorden van het land'', zegt Postma. ''Het zorgt er vooral voor dat steeds meer mensen met beren in aanraking komen. Beren plunderen prullenbakken of doden vee. Maar het kan ook tot gevaarlijke situaties leiden. Als een beer zich bedreigd voelt, kan hij aanvallen. Mensen kunnen ernstig gewond raken, er zijn zelfs doden gevallen.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beren op de weg

De problemen met beren waren voor inwoners van het stadje Detva reden om te protesteren. De grote wilde dieren trekken zelfs door hun huizen. Ze voelen zich in de steek gelaten door de Slowaakse autoriteiten. Maar de regering kan niet veel doen en wijst naar Brussel vanwege de strenge natuurwetgeving. Er liggen spreekwoordelijk ook beren op de weg.

''Natuurwetten worden zowel nationaal als op Europees niveau gereguleerd. Slowakije kan dus niet zomaar besluiten om beren af te gaan maken bijvoorbeeld. Maar die plannen liggen er vooralsnog ook helemaal niet. De beer hoort ook gewoon een beetje bij Slowakije. Er zijn nu daarom vooral campagnes die mensen erop wijzen hoe zij een ontmoeting met een beer kunnen voorkomen.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie