Buitenland
NOS

Suriname komt weer bij na flinke rellen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Suriname komt weer bij na flinke rellen

In Paramaribo is de rust teruggekeerd na een bewogen weekend. President Santokhi zei in een persconferentie dat het normale leven vandaag weer van start moet gaan. Vrijdag liep een demonstratie in de Surinaamse hoofdstad volledig uit de hand. Demonstranten bestormden het parlementsgebouw, gooiden met stenen en plunderden winkels.

In Suriname moet het normale leven weer opgepakt worden

"Het houdt in dat de winkels weer open gaan en dat ook de scholen vanaf dinsdag weer opengaan. De tankstations gaan weer open. De binnenstad is ook weer toegankelijk", vertelt correspondent Nina Jurna in het NOS Radio1 Journaal. "Het is wel zo dat er extra veiligheid is en dat er ook patrouilles zullen zijn van de politie. Die zullen ook ondersteund worden door het leger."

Ravage

Afgelopen vrijdag werd het parlementsgebouw in Paramaribo bestormd. Nu, een aantal dagen later is, is de schade goed zichtbaar. Jurna omschrijft een gebouw waarvan de ramen zijn ingeslagen, uitgebrande auto’s in de buurt en koloniale gebouwen rondom het parlementsgebouw waren zwart geblakerd. "In de binnenstad is er veel ravage. Er wordt nu wel opgeruimd, maar je ziet nu wel dat winkels hun etalages hebben leeggehaald. Ook bij zaken waar ze auto’s verkopen, daar hebben ze de auto’s weggehaald uit angst dat daar ook nog steeds geplunderd zal worden", legt ze uit.

Uit de hand lopen

Hoe heeft een demonstratie zo uit de hand kunnen lopen? "De leider van de demonstratie, Stefano Biervliet, heeft deze demonstratie georganiseerd. Dat doet hij vaker. Meestal zijn die demonstraties vreedzaam. Hij heeft zichzelf gemeld bij de politie en aangegeven op een livestream, voordat hij zich meldde, dat er een groepje geweest is die de regie overname tijdens de demonstratie. Zij begonnen met geweld en vernielingen. Dat is zijn versie van het verhaal."

Na de rellen is er een, volgens Jurna, een diepgaand onderzoek door de veiligheidsdiensten gestart. Ze zouden honderden uren aan videomateriaal doorspitten op social media. Veel demonstranten en omstanders hebben videomateriaal geplaatst. "Om te kijken aan de hand van beelden en verhoren van arrestanten wat er nu gebeurd is. Dat onderzoek loopt nog."

Inwoners

Inwoners van Paramaribo vertelden aan Jurna dat ze erg geschrokken zijn van de rellen. "Maar dat het economische heel zwaar is. Ze snappen wel dat mensen de straat op zijn gegaan", vertelt ze. "Mensen zeggen: we hebben het heel moeilijk, maar een protest wat op deze manier is gehouden, is nog nooit zo gewelddadig geweest. Het geeft aan hoe diep het gaat, maar ook hoe geschrokken mensen zijn van de situatie."

rjn Suriname

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie