Buitenland
NOS

President Poetin: 'Aanval op Krimbrug is terroristische daad'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. President Poetin: 'Aanval op Krimbrug is terroristische daad'

De Russische president Poetin houdt de Oekraïense geheime dienst verantwoordelijk voor de explosie op de Krimbrug. Dat zei hij bij een ontmoeting met Alexander Bastrykin, de voorzitter van de onderzoekscommissie naar de explosie op de brug. Verslaggever Wessel de Jong vertelt vanuit Kiev in Oekraïne over de laatste ontwikkelingen bij het Radio 1 Journaal.

Er is volgens Poetin geen twijfel over mogelijk dat het gaat om "een terreurdaad gericht op het vernietigen van de civiele infrastructuur in de Russische Federatie". Bastrykin zei dat Russische burgers en buitenlandse staten hebben geholpen bij de voorbereidingen voor de aanslag, die volgens de Russen werd gepleegd met een vrachtwagen.

Volgens Bastrykin is de truck voor hij explodeerde op de brug naar de Krim in Bulgarije, Georgië, Armenië, Noord-Ossetië en Krasnodar geweest. Krasnodar is de Russische regio waar de omgekomen bestuurder van de truck zou hebben gewoond. Ook zijn er volgens Bastrykin verdachten geïdentificeerd.

Reactie Oekraïne

"Opvallend is dat Poetin vrij laat komt met een reactie", zegt Wessel. "De aanslag was zaterdagochtend en de reactie van Poetin kwam pas zondagavond." Vanuit Oekraïne wordt cynisch gereageerd op de beschuldigingen van terrorisme.

"De Oekraïners zeggen: 'Dit was een belangrijke bevoorradingsbrug voor het Russische leger en dus een legitiem oorlogsdoel.' Een adviseur van president Zelensky noemt het bijzonder cynisch dat Rusland juist dit voorval als terroristisch bestempelen, aangezien de Russen dagelijks Oekraïense burgerdoelen bestoken."

Kerncentrale Zaporizja

Afgelopen weekend waren er wederom spanningen bij de kerncentrale van Zaporizja. De laatste nog aangesloten elektriciteitskabel raakte gisteren na beschietingen beschadigd en moest worden losgekoppeld voor reparaties. Dieselgeneratoren namen het daarna over. Zonder die kabels kan de centrale geen energie opwekken en dit is gevaarlijk voor het functioneren voor de centrale.

"Het is een grote opluchting dat de centrale weer normaal bediend kan worden", zegt Wessel, "Maar Rafael Grossi, de baas van de internationale atoomwaakhond IAEA, blijft bezorgd over de situatie, omdat de gevechten bij de kerncentrale door blijven gaan."

Volgens de Oekraïense atoomwaakhond Energoatom waren de beschietingen uitgevoerd door Russische troepen. Grossi noemt de heraansluiting op Twitter "een tijdelijke opluchting in een nog altijd onhoudbare situatie". Hij herhaalde dat er rond de kerncentrale een beschermingszone moet komen. Vandaag reist hij naar Rusland en daarna naar Oekraïne om daarover te praten.

Krimbrug

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie