Buitenland
NOS

In Gibraltar kan je weer naar kroegen en restaurants

foto: Rop Zoutberg/NOSfoto: Rop Zoutberg/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. In Gibraltar kan je weer naar kroegen en restaurants

Terwijl in diverse Europese landen versoepelingen steeds verder uit zicht raken, vervalt in Gibraltar per direct de avondklok. Het overgrote deel van de bijna 34.000 inwoners is inmiddels gevaccineerd en in een week tijd werd er één nieuwe besmetting gemeld.

"De mondkapjes blijven nog wel gelden voor winkel en voor het openbaar vervoer, maar los daarvan gaat de boel daar weer los. De avondklok wordt per direct afgeschaft, cafés gaan vanaf dit weekend weer open tot 2 uur. Gibraltar is opgenomen in de operatie 'Freedom' van het Verenigd Koninkrijk, als overzees gebied van het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat daar militaire vliegtuigen zijn geland met doses Moderna en Pfizer en iedereen er ingeënt kon worden", zegt correspondent Rop Zoutberg in het NOS Radio 1 Journaal.

Voorland

Gibraltar ligt op een schiereiland dat grenst aan Zuid-Spanje. In het Britse overzeese gebied mogen vanaf vanavond cafés, kroegen en restaurants weer open tot 2 uur 's nachts. Want vanwege de hoge vaccinatiegraad en gunstige besmettingscijfers zet de regering na drie maanden avondklok (die gold van middernacht tot 5.00 uur) een streep door deze maatregel.

Hiermee ontpopt Gibraltar zich volgens Spanje-correspondent Rop Zoutberg tot voorland:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Hoopvolste lente'

"We laten eindelijk onze dodelijkste winter achter en betreden onze hoopvolste lente", zegt minister Fabian Picardo. Gibraltar heeft ruim 4200 besmettingen met het coronavirus en 94 sterfgevallen geregistreerd, het merendeel afgelopen winter.

Nu is volgens Picardo de tijd aangebroken voor versoepelingen. In het openbaar blijft wel een alcoholverbod van kracht, met uitzondering van horecagelegenheden inclusief terrassen. In parken of op straat mag tussen 19.00 uur en 8.00 uur geen druppel alcohol worden gedronken.

In het openbaar vervoer, winkels en overheidsgebouwen blijft het dragen van een mondkapje verplicht. Op straat was zo'n mondmasker ook verplicht, maar daar komt aanstaande zondag een einde aan.

Publiek in stadion bij Gibraltar - Oranje

Ook op sportief vlak wordt meer mogelijk. Bijvoorbeeld bij het WK-kwalificatieduel tegen Nederland aanstaande dinsdag. Daar mogen bij wijze van proef 600 supporters bij aanwezig zijn. Daarmee is het stadion ongeveer voor een derde gevuld met Gibraltarezen.

Ondanks het goede nieuws roept de regering op tot waakzaamheid. Zo komen de meeste mensen die werken in Gibraltar uit de aangrenzende Spaanse regio Andalusië. En daar ligt de vaccinatiegraad veel lager en het aandeel besmettingen veel hoger.

"De wereldwijde pandemie is nog niet volledig voorbij", waarschuwt Picardo dan ook. "We moeten de komende maanden voorzichtig blijven om deze ongelofelijke vooruitgang te kunnen waarborgen. Ik kijk ernaar uit om binnenkort de beperkingen op samenkomsten te kunnen opheffen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie