Buitenland
NOSNTR

Je hebt nog niet van hem gehoord, maar dit is de nieuwe Russische premier

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Je hebt nog niet van hem gehoord, maar dit is de nieuwe Russische premier

Rusland heeft een nieuwe premier: Michail Misjoestin. Tot nu toe hadden nog maar weinig Russen van hem gehoord. De Doema, het Russische parlement, keurde zijn kandidatuur vanmiddag goed.

De huidige premier Medvedev kondigde gisteren zijn aftreden aan. Daarmee wil hij president Poetin de ruimte geven om een nieuwe regering samen te stellen en de grondwet aan te passen. Medvedev wordt nu de tweede man van de Russische nationale veiligheidsraad.

De onverwachte boodschap volgde kort op Poetins jaarlijkse toespraak tot het parlement, waarin hij voorstelt om de Russische premier voortaan door het parlement te laten kiezen. De premier wordt nu nog aangewezen door de president, die zelf rechtstreeks wordt gekozen.

In Nieuws en Co vertelt correspondent Geer Groot Koerkamp een schets van Michail Misjoestin

Poetin wil een referendum houden over een wijziging van de grondwet. De bevoegdheden van het parlement zouden vergroot moeten worden, met behoud van een sterk presidentieel systeem.

Poetin wil ook strengere eisen stellen aan presidentskandidaten. Zo zouden mensen die ooit in een ander land een verblijfsvergunning hebben gehad, niet meer in aanmerking kunnen komen.

'Volslagen verrassing'

Volgens correspondent David Jan Godfroid is het aftreden van premier Medvedev en alle ministers een volslagen verrassing en is het niet duidelijk wat de achterliggende motieven zijn. Ook is het niet duidelijk wat Poetin beoogt met zijn voorstellen.

In buitenlandse media wordt gespeculeerd dat de voorgestelde hervormingen te maken hebben met de periode na 2024, als Poetins termijn als president afloopt. Hij mag volgens de grondwet niet nog een keer meedoen aan verkiezingen.

De BBC zegt dat weliswaar niet duidelijk is of en hoe Poetin na 2024 verder wil, maar dat hij zo meerdere opties openhoudt. Het Duitse blad Der Spiegel schrijft onder de kop Operatie machtsbehoud dat Poetin met de voorstellen eerste piketpalen slaat.

Tandem Poetin-Medvedev

Poetin leidt Rusland sinds 2000. Hij was eerst acht jaar president en liet zich daarna in die functie opvolgen door Medvedev, die Poetin vervolgens benoemde tot premier. In 2012 nam Poetin het stokje weer over en werd Medvedev minister-president. Dat bleef hij tot vandaag. Medvedev is nog wel leider van de regeringspartij Verenigd Rusland.

Ster advertentie
Ster advertentie