Buitenland
KRO-NCRV

Correspondent Rop Zoutberg in Madrid: 'Dit zijn míjn mensen, mijn plekken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Correspondent Rop Zoutberg in Madrid: 'Dit zijn míjn mensen, mijn plekken'

Onlangs werd het Spanje-correspondent Rop Zoutberg te veel na weken van verschrikkelijk nieuws over coronadoden uit de hoofdstad Madrid. "Het raakt mij, want het is mijn stad, het zijn mijn mensen die dit overkomt", zegt hij in Spraakmakers.

Zoutberg, die correspondent is voor de NOS, kreeg het twee weken geleden te kwaad nadat hij op de radio vertelde hoe het ijspaleis bij hem in de buurt als mortuarium werd ingericht. "Dit alles vindt plaats in een straal van twee kilometer om mij heen."

'Het houdt maar niet op'

Zoutberg is al meer dan twintig jaar journalist en heeft in zijn tijd als correspondent in Spanje wel vaker te maken gehad met dramatische gebeurtenissen. In 2004 kwamen daar bij een terroristische aanslag op een trein 191 mensen om het leven. "Maar dit houdt maar niet op. Ik sta nu bijvoorbeeld op een begraafplaats voor een verslag. Om de zeven minuten komt er een overledene binnengereden."

Tijd en mensen om de doden een goed afscheid te geven zijn er niet. "Er mogen maximaal drie mensen bij zijn. Er worden wat woorden gesproken en wat wijwater in het graf gegooid en dan komt de volgende alweer."

Meest getroffen land

Spanje is inmiddels het meest getroffen door corona. Het virus maakt daar meer doden (afgezet tegen het inwonersaantal) dan waar dan ook. Dat komt volgens Zoutberg door verschillende factoren. Eén daarvan is de grote vergrijzing in het land en de regionale rolverdeling van regeringen en ziekenhuizen.

Verenigd Spanje

Toch brengt deze gitzwarte crisis ook saamhorigheid in het meestal zo verdeelde Spanje. "De deelstaten hebben altijd ruzie, maar ik voel dat de Spanjaarden samen in dit drama staan."

Het land zit al vier weken in 'lockdown' thuis, maar er zijn weinig incidenten van mensen die de regels schenden. "Spanjaarden staan hier gezamenlijk in en gaan gezamenlijk verder."

Grote uitdaging

Ook al neemt het aantal doden een klein beetje af, volgens Zoutberg gaan de Spanjaarden nog voor grote uitdagingen komen te staan. "Het wordt heel moeilijk. We weten inmiddels dat al 900 duizend mensen hun baan zijn verloren. De klap wordt nog groot."

Rop Zoutberg over verslaggeven in en van een crisis

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie