Naar homepage
Buitenland

5 vragen over het debat tussen Trump en Biden: krijgen we vuurwerk?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over het debat tussen Trump en Biden: krijgen we vuurwerk?

Vannacht om 02.30 uur Nederlandse tijd is het dan eindelijk zover: de twee Amerikaanse presidentskandidaten, Joe Biden en Donald Trump, gaan voor het eerst met elkaar in debat. Wordt het net zo persoonlijk, ordinair en vuil als vier jaar geleden, toen Trump de strijd aanging met Clinton? Stax&Toine vraagt het aan Michiel Vos, correspondent in Amerika.

1. Vannacht is het eerste debat, later volgen er nog twee. Hoe belangrijk is deze?

"Het is voor beide mannen heel belangrijk. Trump ligt achter in de opiniepeilingen en hij moet iets doen om langszij te komen en te winnen. En voor Biden is dit debat natuurlijk ook heel belangrijk, omdat we in Amerika allemaal een beetje denken: Kan deze oude man het wel? Kan hij een duel aan, zij aan zij met Trump, die zich duidelijk niet aan de regels gaat houden?"

2. Welke thema’s komen er aan bod?

"Alle thema’s die je kunt bedenken: van buitenlandse politiek tot aan de coronacrisis, het betalen van belastingen en de gezondheidszorg. Maar het gaat eigenlijk niet zozeer om de thema’s vanavond, het gaat vooral om de stijl van beiden. Kan Biden opstaan tegen een soort ongeleid projectiel? En kan Trump mensen het idee geven dat hij het allemaal onder controle heeft?"

3. Hoe staan de peilingen ervoor?

"Sinds begin dit jaar, na de uitbraak van het coronavirus, ligt Biden consistent in de swing states (staten waar geen van de presidentskandidaten een duidelijke meerderheid heeft, dus belangrijk voor de winst, red.) op een voorsprong van 7 tot 8 punten. Maar peilingen zeggen lang niet alles: de enige peiling die geldt, is die van 3 november, de dag van de verkiezingen."

4. Na vier jaar zijn we redelijk bekend met Trump’s retoriek, maar hoe is Biden eigenlijk als debater?

"Dat vragen we ons allemaal een beetje af. We hebben hem zien debatteren met andere Democraten, maar hij zei daar later over dat het is als debatteren met je eigen familie: je houdt je toch een beetje in. Trump is natuurlijk een holy different piece: je moet er bij hem vol ingaan. Biden moet overeind blijven staan. En nogmaals: we vinden hem een tikje oud, dus we zijn benieuwd: kan hij 'I got this' overbrengen aan de Amerikanen?"

5. Verwacht je net zoveel vuurwerk als tijdens de debatten bij de vorige presidentsverkiezingen in Amerika?

"Ja. Want er staat enorm veel op het spel voor beiden: dit is Trump’s enige echte laatste kans om de race een beetje te veranderen in zijn voordeel, dit is hét debat waar het om gaat. En voor Biden is het de kans om te laten zien dat hij niet alleen senator en vicepresident is geweest, maar dat hij ook een presidentschap aankan."

Vannacht is om half 3 het debat te volgen via NPO 1.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie