Buitenland
VPRO

Onze jongens naar Afghanistan: heeft dat zin?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onze jongens naar Afghanistan: heeft dat zin?

Nederland overweegt volgens Haagse bronnen opnieuw een militaire missie uit te zenden naar Afghanistan. Maar heeft dat nog wel zin in een land waar het westen al sinds 2001 actief is? En de taliban? Die lijken weer aan macht te winnen.

Video niet beschikbaar

"Afghanistan is geen militair conflict", zo stelt Afghanistandeskundige Bette Dam. "Onze fout als westen is dat we de Taliban nooit hebben laten meedoen met besprekingen. Het enige wat een militair ingrijpen voor elkaar heeft gekregen is een toename van het geweld."

Defensiespecialist Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studie vindt ook dat Nederland eerder met de Taliban om tafel hadden moeten gaan, maar ziet ook verbeteringen. "Ooit was er een centraal gezag, dat is al jarenlang verdwenen. Maar door het nationaliseren van het leger en de politie hebben wij dat toch weer versterkt."

Nationaal leger

Ook met een nieuwe missie probeert men daarmee door te gaan. Tientallen commando’s moeten in Afghanistan special forces gaan opleiden, vaak gevaarlijk werk. Aanslagen volgen elkaar snel op.

Een nationaal leger en een nationale politie zijn mooi, maar die kunnen niet functioneren zonder een sterke overheid, zo meent Bette Dam. "Als een overheid corrupt en onbetrouwbaar is, kan je de politie ook niet vertrouwen. Het is een instrument van eigenbelang geworden voor de machthebbers."

Amerika

De keuze van het kabinet voor een nieuwe missie heeft meer met het bondgenootschap met Amerika te maken dan met Afghanistan zelf. "Trump zit in hetzelfde gedachtegoed als zijn voorgangers. En het is voornamelijk de president van Afghanistan die dat graag wil, om zijn eigen positie veilig te stellen", zegt Dam.

En de toekomst? Overal in het land roept men om vrede en in elke regio worden weer nieuwe initiatieven opgezet. "Met experts, diplomaten en vooral kennis van de Taliban kunnen we zeker verbeteringen teweegbrengen", zegt deskundige Dam. Maar of een nieuwe trainingsmissie daaraan bijdraagt moet nog blijken.

De Taliban zijn terug van nooit weggeweest

Ster advertentie
Ster advertentie