Naar homepage
Buitenland

Holland-Amerika Lijn: 'Trump is als de sterk geurende durian-vrucht'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Holland-Amerika Lijn: 'Trump is als de sterk geurende durian-vrucht'

Tot aan de verkiezingen in Amerika hoor je bij Spraakmakers reportages in de 'Holland-Amerika Lijn'. Nederlanders en hun vrienden of familie in Amerika vertellen over het leven in de Verenigde Staten.

De broer van Emmy Dambrink, Frits, woont op een caravanpark aan de kust in New Jersey. Daar maakt hij een ommetje en bespreekt met een buurman hoe Trump in de media wordt behandeld. Frits is mormoon en stemt Republikeins. Hij vergelijkt Trump met de sterk geurende Indonesische durian-vrucht. "Een ruwe bast en voor veel mensen een verbazingwekkende geur. Toch wordt de binnenkant als een delicatesse beschouwd. Wat Trump betreft zijn er veel die de geur niet aankunnen."

"Hij vindt dat wíj́ gebrainwasht worden", vertelt Emmy. "Democraten wakkeren geweld aan, steden worden platgebrand, en toch beschuldigen mensen Trump ervan geweld aan te wakkeren. Als de Democraten winnen, zal dat de nieuwe toekomst zijn van de Verenigde Staten", vertelt Frits.

Nu de stembureaus gesloten zijn, de stemmen worden geteld en de overwinning door Trump is geclaimd, gaan we nog één keer bij een aantal van hen langs. Zoals Gail, die vorige week nog vertelde over haar nachtmerries over Trump. We horen haar nu op de ochtend dat er gestemd kan gaan worden.

De Holland-Amerika Lijn

Tot aan de verkiezingen in Amerika hoor je bij Spraakmakers de 'Holland-Amerika Lijn'. Nederlanders en hun vrienden of familie in de VS vertellen over het leven daar. Eerdere afleveringen kun je hier terugluisteren. Woensdag 4 november komen een aantal van dezelfde mensen weer aan het woord over hoe zij de verkiezingsdag beleefd hebben. Vanaf 09:30 uur op NPO Radio 1.

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie