Buitenland
NOS

Lava stroomt uit Filipijnse vulkaan, duizenden geëvacueerd

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Lava stroomt uit Filipijnse vulkaan, duizenden geëvacueerd

De Filipijnse vulkaan Taal is tot uitbarsting gekomen. Er stroomt inmiddels gloeiend hete lava over de berg. Er zijn nog geen berichten over schade of gewonden.

Lava stroomt uit Filipijnse vulkaan, duizenden geëvacueerd

Er werd al verwacht dat de vulkaan op korte termijn zou uitbarsten. Sinds gisteren spuwde de vulkaan al as, en zo'n achtduizenden mensen die in de buurt wonen, zijn uit voorzorg geëvacueerd. Zij zitten nu in 38 verschillende opvangcentra.

De autoriteiten houden er rekening mee dat er fors meer mensen hun huizen moeten verlaten, mogelijk honderdduizenden. De evacuaties worden bemoeilijkt door een gebrek aan transportmogelijkheden en slecht zicht door de aswolk.

Ook weigeren mensen hun huizen en boerderijen achter te laten. "We hebben een probleem. Onze mensen zijn in paniek door de vulkaan omdat ze hun inkomstenbronnen willen redden, hun varkens en koeien", zei burgemeester Maralit van Balete tegen het Filipijnse radiostation DZMM. "We proberen te voorkomen dat ze teruggaan en waarschuwen dat de vulkaan opnieuw kan exploderen."

De burgemeester heeft gevraagd om extra politieagenten zodat ze de bevolking kunnen overtuigen weg te blijven uit hun dorpen.

Vluchten geannuleerd

Meer dan 240 vluchten van en naar Manilla zijn tot nu toe geannuleerd vanwege as op de landingsbaan. Vooralsnog blijft een alternatieve luchthaven ten noorden van Manilla open.

De kleine vulkaan Taal ligt zo'n zestig kilometer ten zuiden van de Filipijnse hoofdstad Manilla en is populair onder toeristen, vanwege de ligging aan een meer. Autoriteiten hebben gewaarschuwd dat een uitbarsting van de vulkaan een tsunami in het water kan veroorzaken.

Ster advertentie
Ster advertentie