Naar homepage
Buitenland

Kamer huren van een kolonist
VPRO

foto: Tolga AKMEN / AFPfoto: Tolga AKMEN / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamer huren van een kolonist

Na veel internationale kritiek besloot Airbnb te stoppen met het aanbieden van woningen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, maar drie maanden later is er nog niets aan de verhuurpraktijk veranderd.

Ondanks de aankondiging van Airbnb heeft de Israëlische Sidney, die haar huis in zo’n nederzetting aanbiedt op de website, nog niets van ze gehoord. "Ik denk dat het een vergissing van ze is", zegt Sidney in Bureau Buitenland. "Waar wij wonen is deel van Israël, of ze dat nu willen of niet. Maar het maakt me niet heel veel uit als ze ons er echt vanaf halen, want mensen komen toch wel." Bij elkaar gaat het om ongeveer 200 kamers of woningen in bezet gebied.

Waarom kan je deze appartementen drie maanden later nog steeds reserveren? Airbnb zegt tijd nodig te hebben om alle aanbiedingen weg te halen. "Ze hebben onlangs aan ons bevestigd dat ze de advertenties inderdaad gaan verwijderen", zegt Jan Kooy van Human Rights Watch. "Ik weet niet hoe lang dat precies gaat duren. We hebben geen exacte datum afgesproken, maar als het een jaar zou duren trekken we hard aan de bel."

Medeschuldig aan oorlogsmisdaad

"Illegale nederzettingen in Palestijnse gebieden zijn op zichzelf een oorlogsmisdaad, dus als je op die plekken woningen aanbiedt, maak je je daar medeschuldig aan", zegt Kooy. Hoewel oud-topdiplomaat Robert Serry oorlogsmisdaden wat heftig verwoord vindt, begrijpt hij de kritiek. "Alle bedrijven die actief zijn in nederzettingen doen op dat moment iets wat niet in overeenstemming is met het internationaal recht." Serry was jarenlang werkzaam voor de Verenigde Naties in Israël en de Palestijnse gebieden.

26 6b54a6f148 foto

De twee internationale ngo's riepen ook Booking.com, Expedia en Tripadvisor op om te stoppen met het aanbieden van woningen en activiteiten in nederzettingen, maar die hebben niet of afwijzend op de oproep gereageerd. Booking.com heeft vorig jaar wel de locatie van ‘Israël’ in ‘Israëlische nederzetting’ veranderd.

Ster advertentie
Ster advertentie