Buitenland
NOS

Duizenden stelletjes van de Moonsekte stappen vandaag in het huwelijksbootje

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duizenden stelletjes van de Moonsekte stappen vandaag in het huwelijksbootje

In Zuid-Korea trouwen vandaag duizenden stelletjes op de wereldtop van de Verenigingskerk. Die kerk kennen we beter als de Moonsekte. Met Het Oog Op Morgen nodigde Fokko Oldenhuis uit. Hij is hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen en weet alles van deze kerk van Sun Myung Moon.

Video niet beschikbaar

Oldenhuis vindt de term 'sekte' wat zwaar. "Die term betekent een religieuze beweging die in de kiem schadelijk is, dus daar ben ik altijd voorzichtig mee."

Dat betekent niet dat de Verenigingskerk het braafste jongetje van de klas is. "In een rapport uit 1984 komt wel naar voren dat er een bepaalde agressiviteit is in workshops en wervingscampagnes, dus ik snap de naam Moonsekte wel goed."

De Moonsekte in een notendop

De Moonsekte, door aanhangers de Verenigingskerk genoemd, is een kerkgemeenschap die in de jaren '50 werd opgericht door de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon. Hij beschouwde zichzelf als messias en werd vooral in de jaren 70 en 80 bekend door huwelijksceremonieën waarbij hij soms duizenden volgelingen tegelijk trouwde. Moon claimde dat hij miljoenen volgers had, maar waarschijnlijk zijn het er niet meer dan 100.000.

"Het huwelijk tussen man en vrouw staat bij deze religie voorop", vertelt Oldenhuis. "Je moet rein leven en homoseksualiteit is wel zo ongeveer het slechtste wat er is."

Om het geloof in het huwelijk kracht bij te zetten organiseert de kerk regelmatig massale trouwpartijen. De stelletjes leren elkaar vlak voor ze het ja-woord pas kennen. "Moon matchte voor zijn overlijden in 2012 de stelletjes met elkaar en dat zet zijn weduwe nu voort."

Het is volgens Oldenhuis onduidelijk hoe veel aanhangers van de Moonsekte in Nederland wonen. "Het kwam even ter sprake in de zaak-Ruinerwold en ik weet dat ze ook een pand in Bergen aan Zee hebben."

Duizenden huwelijken tegelijk bij de Moonsekte

Ster advertentie
Ster advertentie