Buitenland
VPRO

Egyptenaren woest op Amerikaanse komiek: 'Kom niet aan onze farao's'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Egyptenaren woest op Amerikaanse komiek: 'Kom niet aan onze farao's'

De bekende Amerikaanse komiek Kevin Hart zou gisteren een stand-up comedyshow geven in Caïro. Maar die werd last minute afgelast. Officieel wegens 'logistieke redenen', maar in Egypte weten mensen wel beter. Egyptenaren zijn al maanden woedend op Hart, vertelt correspondent Ruth Vandewalle in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Egypte

Zwarte farao's

Wie beweert dat farao's zwarte Afrikanen waren, loopt risico te worden gecanceld in Egypte. Dat heeft de Afro-Amerikaanse komiek Kevin Hart ondervonden, nadat de volgende uitspraak door Egyptische socialemediagebruikers aan hem werd toegeschreven: "Kinderen in Amerika moeten de échte geschiedenis leren van de zwarte Afrikanen en niet alleen het slavernijverhaal, zoals ze op Amerikaanse scholen leren. Maar ook het verhaal over de tijd dat Afrikanen koningen van Egypte waren."

Of Hart dit daadwerkelijk heeft gezegd, is onduidelijk, zegt Vandewalle. Eén ding is zeker: Egyptenaren werden heel boos, vooral op sociale media, en riepen op tot het boycotten van zijn show. "Mensen begonnen massaal berichten te posten van foto’s van moderne Egyptenaren of van zichzelf, naast foto’s van farao’s, waarin ze willen bewijzen dat farao’s niet zwart zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geschiedenis claimen

In Egypte ligt een afrocentrische uitspraak zoals deze, waarbij de positieve bijdrage van de Afrikaan aan de geschiedenis wordt benadrukt, gevoelig. "Dat komt doordat er in Egypte een cultuur heerst waarbij mensen zeggen: ja, wij zijn Afrikanen, maar wel met een éigen Egyptische cultuur met farao’s. Die waren volgens hen oorspronkelijk niet zwart, maar eerder bruin of zoals ze in het Arabisch ook zeggen: honingkleurig."

De Afro-Amerikaanse comedian zou met die vermeende uitspraak 'de Egyptische geschiedenis stelen', en dat wordt niet getolereerd in het land. Kom dus niet aan onze faraonische cultuur, zo waarschuwen socialemediagebruikers. "Die wordt nu geclaimd door de huidige Egyptenaren, die zeggen: wij zijn de farao’s."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie