Buitenland

Wat is er aan de hand in het Noord-Ierse Londonderry?

NTRNOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is er aan de hand in het Noord-Ierse Londonderry?

Vuurwerkbommen, kogels en stenen. Het werd donderdagavond onrustig in de Noord-Ierse stad Londonderry nadat agenten een inval in een woning hadden gedaan. In de wijk, waar veel Ierse nationalisten wonen, werd wraak genomen op de politie met alles wat maar afgevuurd kon worden.

Dat daarbij ook journaliste Lyra McKee - die vlak bij een van de politiewagens stond - geraakt zou worden, hadden de schutters waarschijnlijk niet voorzien. Rond 23.00 trof een kogel McKee, 29. Ze overleed vlak na aankomst in het ziekenhuis.

Premier May noemt de de dood van McKee choquerend en compleet zinloos. "Ze was een journalist die omkwam terwijl ze haar werk met grote moed uitvoerde."

Paasopstand

In Londonderry is het sinds januari onrustig. Toen ontplofte er een auto bij de rechtbank in het centrum van de stad. De verantwoordelijkheid voor die aanslag is opgeëist door de New IRA.

De onrust komt vlak voor het paasweekend, een periode waarin nationalisten de Paasopstand uit 1916 herdenken en wanneer ze van oudsher actief zijn.

Is er een verband met de brexit-perikelen? En bestaat er een kans dat de gewelddadige Troubles weer terugkeren? In Nieuws en Co, vanaf 16:00 op NPO Radio 1, praten we er over met Noord-Ierlandkenner Veerle de Vos.

Ster advertentie
Ster advertentie