Buitenland
NOS

Openbare verhoren van start in afzettingsprocedure tegen president Trump

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Openbare verhoren van start in afzettingsprocedure tegen president Trump

Zes weken lang vonden de verhoren in het Congres achter gesloten deuren plaats. Maar vandaag begint een nieuwe fase van het impeachment-onderzoek naar president Trump. De onderzoekscommissie van het Congres zal vanaf nu getuigen in het openbaar verhoren.

Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met correspondent Marieke de Vries.

Die verhoren worden live uitgezonden op alle Amerikaanse nieuwszenders en voor het eerst kunnen de kiezers meeluisteren naar wat getuigen in het Oekraïne-schandaal te vertellen hebben. De Democraten willen meteen indruk maken en daarom laten ze de Amerikaanse topdiplomaat Bill Taylor vanmiddag het spits afbijten.

Taylors eerdere getuigenis achter gesloten deuren veroorzaakte in oktober schokgolven in politiek Washington, toen zijn gedetailleerde openingsverklaring uitlekte. Hij verklaarde als eerste dat Trump militaire hulp had bevroren om Oekraïne onder druk te zetten voor persoonlijke doeleinden.

Het Witte Huis wilde dat Oekraïne in het openbaar zou verklaren dat het een onderzoek zou beginnen naar Trumps politieke rivaal Joe Biden. Later deze week getuigen diplomaat George Kent en oud-ambassadeur Marie Yovanovitch.

Publieke opinie

Voor de Democraten zijn de openbare verhoren een noodzakelijke stap. Om de president af te zetten is een twee derde meerderheid vereist in de Senaat. Om dat te bereiken heb je minimaal twintig Republikeinse senatoren nodig die hun eigen president afvallen. Maar Republikeinen zullen pas gaan bewegen als er een significante verschuiving is in de publieke opinie.

Ster advertentie
Ster advertentie