Buitenland

Pakistaanse oud-premier Imran Khan moet vandaag voor de rechter verschijnen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pakistaanse oud-premier Imran Khan moet vandaag voor de rechter verschijnen

Oud-premier van Pakistan Imran Khan moet zich vandaag melden in de rechtbank. Afgelopen zondag ontliep hij nog een arrestatie, omdat hij niet thuis was toen de politie voor zijn deur stond. Vraag is daarom of hij vandaag wél komt opdagen. Zelf zegt Khan dat hij valselijk wordt beschuldigd en dat zijn leven gevaar loopt.

Pakistaanse oud-premier moet vandaag voor de rechter verschijnen

"Hij wordt ervan beschuldigd dat hij als premier dure cadeaus, die door andere staten zijn gegeven, heeft doorverkocht met flinke winst", vertelt correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal. "Om die reden werd hij al gediskwalificeerd als parlementslid. Hij is eerder niet op komen dagen bij de rechtbank, dus probeerde de politie hem zondag te arresteren."

Opdagen

Als hij vandaag weer niet voor de rechtbank verschijnt, wordt er een arrestatiebevel afgegeven. "Nu zegt Khan dat hij wel wil komen naar de rechtbank, maar dat hij voor zijn veiligheid vreest en vreest gearresteerd te worden. Dat wil hij niet."

Vals beschuldigd

Ook zegt Khan dat de beschuldigingen tegen hem niet waar zijn. Het gebeurt wel vaker in Pakistan dat politici vals beschuldigd worden van een strafbaar feit, zodra ze hun politieke macht verliezen, zegt André. "Maar dat zegt verder niet zoveel of het wel of niet waar is. Dat onderzoek van de rechtbank loopt nog."

Veiligheid

"Dat hij voor zijn leven vreest is niet geheel onterecht. Hij werd in december tijdens een protestmars in zijn been geschoten. Dat wordt gezien als een poging tot moord, hij gebruikt dit nu als argument om niet in de rechtbank te hoeven verschijnen." Daar is volgens oud-premier Khan niet genoeg beveiliging. "Dat zal vandaag mogelijk ook weer gebeuren. Hij zou schriftelijk hebben gevraagd om meer beveiliging of in ieder geval en videoverbinding, zodat hij online in de rechtbank aanwezig kan zijn." André denkt dat Khan uiteindelijk niet in de rechtbank zal verschijnen.

Aanhangers

Khan heeft een grote groep aanhangers in Pakistan, die zouden voor problemen kunnen zorgen bij het onderzoek. "Nu al verzamelen zijn aanhangers zich bij zijn woning in Lahore om steun te betuigen. Deels op Khans verzoek. Hij zei dat hij op die manier zijn aanhangers wil bedanken en hij spreekt hen toe via een videoverbinding, maar ook om hun steun te betuigen tegen zijn arrestatie."

Duizenden mensen kwamen naar de protestmars van Khan eind vorig jaar. "Hij is echt populair en hoopt dit jaar met de verkiezingen mee te kunnen doen. Opnieuw premier te kunnen worden, vorig jaar is hij afgezet na een stemming in het parlement. Hij heeft geprotesteerd voor vervroegde verkiezingen. Als hij nu vervolgd wordt, kan hij mogelijk gediskwalificeerd worden voor de verkiezingen. Dat zou zeker voor meer onrust op straat kunnen zorgen."

RJN Khan

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie