Buitenland
NOS

Oekraïense defensieminister stapt op vanwege corruptie: 'Positie was onhoudbaar'

foto: @olekssireznikovfoto: @olekssireznikov
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïense defensieminister stapt op vanwege corruptie: 'Positie was onhoudbaar'

De Oekraïense minister van Defensie Reznikov heeft zijn ontslagbrief bij het Oekraïens parlement ingediend. Waarschijnlijk volgt Roestem Oemerov hem op. NOS Met het Oog op Morgen besprak dit met Robert Serry, oud-ambassadeur in Kyiv. Hij kent zowel Reznikov als Oemerov persoonlijk.

Video niet beschikbaar

"Ik denk dat Reznikovs positie onhoudbaar was geworden", zegt Serry. "In het Oekraïense ministerie van Defensie hebben we verschillende problemen en schandalen gezien en Reznikov had ministeriële verantwoordelijkheid."

President Zelensky kondigde eerder deze week aan hij de defensieminister ging vervangen omdat het ministerie "een nieuwe aanpak en andere manieren van interactie met zowel het leger als de samenleving" nodig heeft.

Aangenomen wordt dat Reznikov te weinig heeft gedaan om de corruptie binnen het ministerie en de krijgsmacht aan te pakken.

Corruptie

In augustus vorig jaar meldde een Oekraïens medium dat het ministerie veel te veel had betaald voor een partij zomeruniformen uit Turkije, terwijl het leger winterkleding nodig had.

In januari bleek dat het ministerie ook te veel betaalde voor voedsel voor het leger. Ook zouden leden van rekruteringsbureaus smeergeld hebben aangenomen van mannen die de dienstplicht wilden ontlopen.

Toen al doken berichten op dat Zelensky van plan was om Reznikov te ontslaan. Als Oekraïne tot de EU en andere westerse instituties wil toetreden moet de corruptie worden aangepakt. Er zijn geen aanwijzingen dat Reznikov zelf bij corruptie betrokken is.

Opvolger

"Hij heeft een hele interessante opvolger aangewezen, Roestem Oemerov, die ik toevallig behoorlijk goed ken", aldus Serry. "Oemerov is echt een naaste vertrouweling van Zelensky. Hij is een van de belangrijkste onderhandelaars en heeft ook hele goede connecties."

Roestem Oemerov was aan het begin van de oorlog een van de Oekraïners die tevergeefs met de Russen over een staakt-het-vuren onderhandelden. Sinds september vorig jaar is hij verantwoordelijk voor de privatisering van staatsbezittingen.

Hij krijgt lof voor de manier waarop hij de corruptie bij deze privatisering aanpakt. Daarnaast is hij een ervaren diplomaat die betrokken was bij de uitwisseling met de Russen van krijgsgevangenen en burgers en de onderhandelingen over de graandeal.

oog oekraine

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie