Buitenland
VPRO

Jamaicaanse boeren in Canada slapen tussen de ratten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jamaicaanse boeren in Canada slapen tussen de ratten

Deze week kregen de Jamaicaanse seizoenarbeiders in Canada bezoek uit eigen land. Hun minister van Sociale Zaken en Arbeid kwam poolshoogte nemen. Correspondent Tom Bijvoet viel het op dat er met geen woord geklaagd werd over de slechte omstandigheden waarin ze werken.

Buitenland Uitgelicht: Canada

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijdelijk werk

“Het gaat om zo’n zesduizend Jamaicanen die hier in Canada in de landbouwsector werken,” vertelt de Canada-correspondent. “Naast Mexicanen en Filipijnen werken deze Jamaicanen hier op boerderijen. Een beetje zoals de Polen in Nederland. Tegen lage minimumlonen, omgerekend nog geen 12 euro per uur. Het is allemaal onderdeel van een grote deal tussen Canada en Jamaica.” De afspraak tussen de twee landen is decennia oud en heet de Seasonal Agricultural Worker Programme.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen uitzicht op permanente verblijfsvergunning

Maar veel van die Jamaicanen zijn ontevreden zijn over hun kansen op een verblijfsvergunning. “Ze zitten hier soms meer dan 20 jaar, op tijdelijke basis”, vertelt Bijvoet. “Ze blijven acht maanden werken en gaan dan weer even naar huis. Die onzekerheid steekt, maar tijdens het bezoek durfde niemand te klagen.”

Moderne slavernij

Het is niet alleen het gebrek op een permanent verblijf wat de Jamaicanen dwarszit, legt Bijvoet uit. “Er is een brief gestuurd naar de Jamaicaanse minister waarin ze hun beklag hebben gedaan. Wat blijkt: het werk wat ze doen is vaak gevaarlijk en er gebeuren veel ongelukken. Daarnaast verblijven ze in tochtige ruimtes en lopen er ratten rond. Ook moeten ze vaak in natte kleding werken omdat ze die nergens kunnen drogen. In de media wordt het moderne slavernij genoemd, maar dat is een heel ander beeld dan wat het bezoek van de minister ons deed geloven.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie