Buitenland

Het eten van de Cariben: de keuken is zó rijk

NTR
foto: Pastechi di bakijoufoto: Pastechi di bakijou
  1. Nieuwschevron right
  2. Het eten van de Cariben: de keuken is zó rijk

Natuurlijk is de keuken van de Cariben niet één vastomlijnd iets. Toch doet Mangiare! een poging: de Caribische keuken is gevarieerd, smaakvol, kleurrijk en een smeltkroes van producten en gerechten van de Indiase, Afrikaanse, Aziatische, Nederlandse en Spaanse keuken samengebracht door hun gezamenlijke koloniale verleden.

Het Caribisch deel van het Koninkrijk bestaat uit de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de drie openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Iedere periode in de geschiedenis van Curaçao heeft zijn sporen nagelaten; van de bezetting door de Spanjaarden, tot de komst van de Nederlanders en de Afrikaanse slaven.

Beetje lullen lekker vreten

Justin Niessen, chef en mede-eigenaar Restaurant Just, soulfood met finesse, trotse Curaçaoënaar. Zijn liefde voor Curaçao zit diep, net als het eten. "Het is de hele traditie, Curaçao ís eten. De sfeer, de gerechten, alles wat dat eten in zich heeft, je kunt er zoveel mee."

"Alles" maakt de keuken van de Cariben zo bijzonder voor Niessen. "De ambiance, nooit te opgedirkt, dat is wat ik ook wil. Beetje lullen, lekker vreten is een motto van me. Alles is lekker, de soep, het stoofvlees, gefrituurde vis, gebakken banaan."

Het lijkt simpel, maar het is zó rijk

Zangeres Shirma Rouse is geboren op Curaçao en opgegroeid op St. Eustatius. Een dierbare jeugdherinnering is de corned beef van haar moeder: "Twee keer zijn we alles kwijtgeraakt in een orkaan, ik was 9 jaar. Alles was weg. We hadden alleen nog de kleding die we aanhadden.

Mijn moeder kon je zo'n goed gevoel geven: een blikje corned beef, uitje, paprika, doperwten, opbakken, blikje corned beef erin, beetje ketchup, witte rijst en gebakken banaan... Leven! Het gaf zoveel troost. Het lijkt simpel, maar het is zó rijk.”

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie