Buitenland
NOS

De stemming in de VS: Vrouwen in de swing states en de full presidential family

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De stemming in de VS: Vrouwen in de swing states en de full presidential family

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen maakt Marieke de Vries persoonlijke portretten van Amerikanen. Zij peilt daarmee de stemming in de Verenigde Staten.

Deze week bezocht ze een campagne-bijeenkomst van de zoon van Donald Trump en ging ze op zoek naar de vrouwen in Detroit die bij de vorige verkiezingen de winst voor Trump bezorgden, maar nu afhaken.

1. De full presidential family

Verkiezingen win je niet alleen, maar samen. Dat moet de Trump-family in ieder geval gedacht hebben. Aangezien president Trump niet in zijn eentje alle staten kan bezoeken, gaat ook zijn familie voor hem op pad. Zo was zijn zoon Donald Trump Jr. in Pennsylvania. Marieke nam een kijkje.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2. De strijd om de swing states

Met een winner-takes-all-systeem is het logisch dat iedere stem het verschil kan maken. Bij de vorige verkiezingen waren het onder andere vrouwen in de voorsteden in zogenoemde swing states die het verschil maakten. Dat zijn staten die niet altijd voor de Republikeinen of Democraten stemmen, maar juist veel zwevende kiezers hebben. Trump heeft alleen een probleem, want bij deze verkiezingen lijken sommige vrouwen af te haken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. De kaasboerderij van Marieke Penterman

De landbouwsector in de Verenigde Staten bevind zich in een crisis. De boeren verdienen aldaar veel te weinig, en dat is opvallend. In 2016 stemden veel Amerikaanse boeren uit Wisconsin nog voor Trump, maar nu lijken de boeren niet helemaal zeker te zijn van Trump. De verandering waarop werd gehoopt, kwam niet. De export van voedsel zorgt niet voor extra inkomsten, en daarmee wordt de onvrede bij Penterman groter. De boeren lijken Trump echter nog steeds te steunen.

Video niet beschikbaar

Meer bijdrages van Marieke bekijken? Kijk hier voor het vorige overzicht:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie