Buitenland
NOS

Overstromingen Libië: 'Als Haftar had gewild, hadden dammen op orde kunnen zijn'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overstromingen Libië: 'Als Haftar had gewild, hadden dammen op orde kunnen zijn'

Het is een week geleden dat het Oosten van Libië hard werd getroffen door overstromingen, als gevolg van de storm Daniël. "Er is een hele hap uit de stad genomen, die in zee terecht is gekomen", vertelt correspondent Daisy Mohr.

Ze is sinds zondag in het rampgebied en ziet de hulpverlening nu echt op gang komen. "Het wordt met het uur meer eigenlijk. Uit Turkije en Italië, maar ook veel Libische vrijwilligers die willen helpen. Er zijn beperkte middelen: mensen kijken we ze kunnen doen, maar de situatie verandert nu wel snel."

Verdwaasd

Er wordt nog gezocht naar mensen, maar 'eigenlijk niet meer naar overlevenden'. "Gisteren waren we nog bij een zoekactie. Een familielid dacht dat hij stemmen hoorde in zijn huis. Dan komen er gelijk honderd mensen op af die willen helpen."

Ze noemt het een onvoorstelbare situatie in Libië. "Het is een soort mengsel tussen het gevolg van een aardbeving en soort bombardement, met dikke modder. Je komt van alles tegen: hulpverleners, mensen die op zoek zijn naar overblijfselen van hun huizen en spullen van mensen, die misschien wel honderden meters verplaatst zijn. Ik zag net een familie die voor het eerst terug was gegaan naar hun huis. Ze waren heel verdwaasd, kwamen hun auto tegen die ondersteboven in de modder stond."

Woede

Onder de inwoners van het land is veel verdriet, die ook omslaat in woede. Twee dammen bezweken na storm Daniël, waarna er een muur van water op de stad Derna af kwam. "Mensen weten dat dit voorkomen had kunnen worden als er onderhoud aan de dammen had plaatsgevonden. Heel bitter, als je iemand dat hoort vertellen die 20 familieleden is verloren."

Volgens Mohr is er veel frustratie: "Mensen weten dat Libië er zoveel beter aan toe had kunnen zijn als de leiders het anders hadden aangepakt. Als je mensen vraagt hoe dit heeft kunnen gebeuren, wijzen ze naar de politiek. Het geld dat het land heeft van olie-inkomsten, is niet besteed aan verbeteringen voor het land."

Dat beaamt Libië-deskundige Gerbert van der Aa. "Als Haftar had gewild, had hij prima al die wegen, elektriciteit en dammen op orde kunnen hebben. Hij heeft de afgelopen 4, 5 jaar de macht heel stevig in handen. Hij is voornamelijk bezig met macht vestigen in heel Libië en nooit echt bezig geweest met het beste voor het volk."

Ook hij ziet dat mensen boos zijn, maar hij ziet ook angst. "De inwoners van Derna weten nog heel goed wat voor geweld Haftar vier jaar geleden gebruikte om alle verzet met de grond gelijk te maken; hoe critici gewoon verdwijnen. Ze weten dat ze moeten oppassen en zich niet te openlijk moeten uitspreken, want dat betaalt Haftar terug."

Daisy Mohr over Libië

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie