Buitenland
HUMAN

Nederlandse en Israëlische Joden over de toekomst van Israël: 'We moeten hoop houden, we kunnen niet anders'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse en Israëlische Joden over de toekomst van Israël: 'We moeten hoop houden, we kunnen niet anders'

Een week na een van de donkerste dagen uit de geschiedenis van Israël, spreekt Coen Verbraak in De Publieke Tribune van HUMAN op NPO Radio 1 met Nederlandse en Israëlische Joden over hoe hún wereld, en die van velen anderen, voorgoed is veranderd na het bloedbad van vorige week zaterdag. Welke impact heeft de oorlog op Joden in ons eigen land? En wat voor Israël zien zij überhaupt nog voor zich? "We moeten hoop houden, we kunnen niet anders."

Luister nu de hele aflevering - De Publieke Tribune

Israël beleefde precies een week geleden de ergste dag uit zijn geschiedenis. Nog nooit werden zoveel Israëlische burgers en soldaten op één dag vermoord als vorige week zaterdag, toen Hamas-terroristen, op de joodse feestdag Simchat Torah, vanuit Gaza Israël binnen drongen en op meerdere plekken een ware slachtpartij aanrichtten. Het antwoord van Israël, met zware bombardementen op Gaza, kostte ook al meer dan tweeduizend mensen het leven.

Ook hier in Nederland is de spanning onder Nederlandse Joden voelbaar, met sinds deze week extra beveiliging voor joodse instellingen, en joodse scholen in Amsterdam die afgelopen vrijdag zelfs uit voorzorg dicht bleven. Welke impact heeft de oorlog op Joden in ons eigen land? Wat voor Israël zien zij überhaupt nog voor zich? En wat blijft er over van het land waar Joden vrij en veilig konden wonen?

Coen Verbraak in gesprek met Bertien Minco, Hagar Neter, Tamar Efrati en Jaïr Stranders, over de hoop op een vredige toekomst

Video niet beschikbaar

Meer ervaringsverhalen?

De Publieke Tribune duikt iedere week in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. Onder leiding van Coen Verbraak vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van HUMAN. Volg HUMAN ook via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie