Buitenland
VPRO

Arganboom: symbool van Marokko met uitsterven bedreigd

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arganboom: symbool van Marokko met uitsterven bedreigd

Het is een van de oudste bomen ter wereld en tevens hét symbool van Marokko: de arganboom. Maar het gaat niet goed met de boom, die op punt van uitsterven staat.

Buitenland Uitgelicht: Marokko

Symbool van Marokko

Het zuidwesten van Marokko is de enige plek ter wereld waar deze bomen groeien, vertelt correspondent Samira Jadir in Bureau Buitenland. "Van de noten van deze bomen wordt arganolie gemaakt. Dat is erg gezond voor de huid en het haar en daarom wordt deze olie wereldwijd gebruikt voor allerlei cosmetische producten. Hier wordt er ook mee gekookt trouwens. En omdat Marokko dus een monopolie heeft op de productie van deze olie, is het een belangrijk exportproduct."

"Bovendien is het in 2014 erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. De productie van de olie zorgt ook voor veel werkgelegenheid voor vrouwen in een regio waar maar weinig werk te vinden is."

In Marokko is het zien hoe argan olie wordt gemaakt, een populair toeristisch uitje. Maar de kans is groot dat in de toekomst zulke uitjes niet meer geboekt kunnen worden, vreest Jadir.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klimaatverandering

Reden voor het uitsterven is de klimaatverandering, legt de correspondent uit. "In de regio rondom de steden Essaouira en Agadir is er door klimaatverandering de afgelopen vijf jaar een aanhoudende droogte. Hierdoor slinkt het aantal bomen elk jaar met ongeveer 3.000 hectare. Daarnaast zijn de prijzen voor stookolie en gas nu zo hoog dat veel mensen de bomen kappen om hun huizen in de winter warm te kunnen houden."

Toch wordt er een poging gedaan om de boom te redden. "In het gebied waar de bomen groeien zijn 13 grote tanks geïnstalleerd om regenwater mee op te vangen. Zo gaat de schaarse regen niet verloren en kunnen de bomen ook in de zomer van water worden voorzien. De boom is zo iconisch voor Marokko dat ze kosten nog moeite sparen om de arganboom te redden."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie