Buitenland
NOS

Stroomtekort China voorbij, maar fabrieken nog niet uit de problemen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stroomtekort China voorbij, maar fabrieken nog niet uit de problemen

Na weken van stroomtekorten brandt er weer licht in de Chinese fabriekshallen. Op meerdere plekken in het land is de productie van kolen opgevoerd, om het economische herstel na covid te stimuleren. In het NOS Radio 1 Journaal een verslag van China-correspondent Sjoerd den Daas.

Video niet beschikbaar

In de fabriek van René de Jong in Shunde, Zuid-China, draait de vermalingsmachine weer. Dat geldt ook voor de lasrobots, even verderop in het productieproces. De afgelopen maanden was dat een ander verhaal. Op verschillende plekken in het land werd de stroom van grootverbruikers afgesloten.

Productie stilleggen

"In Noord-China kreeg je, als je geluk had, een dag van tevoren daar bericht van", vertelt Jörg Wuttke. Hij is voorzitter van de Kamer van Koophandel van de Europese Unie (EUKvK) in China. "In Tianjin was er überhaupt geen vooraankondiging." In sommige gevallen veranderden de aanwijzingen vijfmaal per dag.

"Grootverbruikers in de industrie, zoals aluminiumproducenten en chemieconcerns, hebben tijd nodig om de productie stil te leggen", zegt Wuttke op zijn kantoor in Peking. "Er zijn ongelukken gebeurd." Bedrijven die wel konden blijven produceren, zagen hoe hun toeleveranciers werden afgeknepen. "Als je de remmen niet kan produceren, kun je ook de auto niet verkopen", aldus Wuttke. Fabrieken zetten dieselgeneratoren in om de ergste stroomtekorten op te vangen.

Kolentekort

De stroomtekorten werden veroorzaakt door een tekort aan kolen, in 2019 verantwoordelijk voor 61 procent van China's opgewekte energie. Inmiddels zijn de kolenvoorraden weer aangevuld, in het grootste deel van het land zijn de energieleveranties weer op peil. Van de achttien provincies begin vorige maand, kampen halverwege oktober nog slechts twee provincies met stroomtekorten. State Grid, China's energieleverancier, stelde gisteren tegen staatspersbureau Xinhua dat vraag en aanbod weer in evenwicht zijn.

Maar daarmee zijn voor exporteurs als De Jong de problemen nog niet voorbij. Zo blijft het een crime om containers te krijgen. "Er zijn weken dat we heel veel kunnen verschepen en makkelijk containers krijgen, maar het komt ook voor dat we eigenlijk niks krijgen." De afgelopen weken daalden de prijzen voor containers, toch wordt er nog altijd grofweg twee keer meer betaald dan voor corona. En dan zijn er ook nog de hogere materiaalprijzen. Zo liggen de kosten voor bijvoorbeeld staal tientallen procenten hoger dan een jaar geleden.

Lockdown

En corona, in China terug van weggeweest. Ruim driekwart van het land is gevaccineerd, maar de vaccins lijken onvoldoende bestand tegen nieuwe mutaties. Wijken en steden in meerdere provincies, waaronder Peking, zitten opnieuw in lockdown. Er is niemand die verwacht dat het strenge quarantainebeleid aan de grens snel zal worden versoepeld. Wuttke: "De complexiteit om hier zaken te doen is ongekend."

r1jn china

Ster advertentie
Ster advertentie