Buitenland

Reportage: ook immigranten kiezen voor Front National

foto: eigen afbeeldingfoto: eigen afbeelding
  1. Nieuwschevron right
  2. Reportage: ook immigranten kiezen voor Front National

[KRO-NCRV] Front National wint steeds meer terrein onder immigranten. Onder meer in de beruchte voorsteden van Parijs, de zogenoemde banlieue. Een reportage van Eveline Bijlsma.

Meer dan een kwart van de Franse kiezers stemt volgens de peilingen op Le Pen in de eerste ronde van de stembusgang op 23 april. Twee weken later staat zij waarschijnlijk tegenover Emmanuel Macron, die haar met een ruime meerderheid zou verslaan.

Emmanuel Macron is lijstrekker van En Marche! (Voorwaarts!), een partij die een jaar door hem zelf is opgericht. Macron (1977) is oud-minister van Economische Zaken. De partij draagt ook zijn initialen: EM. De partij geldt voornamelijk als platform voor de aspiraties van haar oprichter die het presidentschap van Frankrijk ambieert.

Niet alleen voor protest-stemmers

Het is in ieder geval zeker dat Le Pen een flink hogere score haalt dan vijf jaar geleden, toen 18 procent van de Fransen op haar stemde. Het Front National is er niet alleen meer voor de proteststemmers, maar heeft een achterban die in de plannen van Marine gelooft. Sinds zij in 2011 aan de macht kwam, is de partij flink uitgebreid.

Door het hele land organiseren actieve leden bijeenkomsten en delen ze folders uit. Zo ook het team van Jordan Bardella, student geografie. Hij zit namens het departement Seine Saint-Denis in de regioraad van Parijs en is de voorzitter van het collectief ‘De Patriottische Voorstad’.

"In de banlieue spreekt ons programma aan, omdat de inwoners zich onveilig voelen. Ze zien dat steeds meer mensen zich van Frankrijk afkeren, en dat de radicale islam opkomt. Maar ze kunnen zich ook vinden in onze voorstellen over werkloosheid en de economie. Er zijn in deze wijken bakken met subsidies aan allerlei clubjes gegeven, maar de bewoners hebben daar niet per se van geprofiteerd. Ook hier wonen mensen die zich vergeten voelen en die reiken wij de hand,” aldus de jonge Fransman.

Immigranten

Dat immigranten niets op hebben met een partij die tegen immigratie is, blijkt niet altijd te kloppen. Zo overweegt de Algerijnse Belaid Hamou een stem op Le Pen. Hij zegt het Drancy waar hij twintig jaar geleden kwam wonen, niet meer terug te kennen. "Er zijn enorm veel immigranten, ik begrijp niet waarom ze mogen blijven. Pakistanen die hier komen, krijgen gewoon een huis. Ik ben vuilnisman, ik sta om 4 uur ’s ochtends op en ik kom maar net rond. Ik ben geen racist, maar als ik mijn eigen kinderen maar net te eten kan geven, waarom moet ik dan ook voor de kinderen van anderen zorgen?”

Volgens student en voorstadbewoner Guillaume Uhlworm heersen er in achterstandswijken veel vooroordelen over het Front National. "Mensen kennen de partij gewoon helemaal niet. Ze zeggen tegen hun kinderen dat het erg is als het FN goed scoort. Het wordt erin gehamerd. Terwijl daar geen bewijs voor is. Het FN is nog nooit aan de macht is geweest.”

'Mensen moeten zich weer veilig voelen'

De student hoopt dat Marine deze keer wint. En hij ziet in Jordan Bardella een oplossing voor de problemen in de banlieue. "Mensen moeten zich weer veilig voelen. Het is belangrijk dat er meer politie komt, want de vorige regering heeft 15.000 agenten afgeschaft. Bardella wil dat de wijkagent terug komt, omdat die een beter contact heeft met de bewoners. Het is ook belangrijk dat mensen met een migratieachtergrond zich Frans gaan voelen, zodat we een gemeenschappelijke deler hebben.”

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie