Buitenland
BNNVARA

Nederlanders terughalen uit buitenland: 'Het is een race tegen de klok'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders terughalen uit buitenland: 'Het is een race tegen de klok'

Sam, de zoon van Truus Vegter uit Zaandam, loopt stage bij een organisatie die het Peruaanse regenwoud onderzoekt en beschermt. Daar in het Amazonegebied tegen de grens met Brazilië zit Sam eigenlijk heel veilig, vertelt zijn moeder in De Nieuws BV. Toch heeft Vegter hem het liefst zo snel mogelijk thuis.

Peru heeft, zoals veel landen, het luchtruim gesloten en Vegter wil niet dat hij aan de andere kant van de wereld vast komt te zitten. "Inmiddels is hij daar ook van overtuigd", vertelt Vegter.

Tienduizenden gestrande landgenoten

Met Sam zijn er tienduizenden landgenoten die voor werk, studie of vakantie in een ver buitenland verblijven en nu zijn gestrand. Reguliere vluchten zijn er nauwelijks meer of worden op het laatste moment geannuleerd.

Toen Truus Vegter vorige week zondag op zoek ging naar een manier om haar zoon naar huis te halen, kwam ze terecht in de appgroep van Yousef Hashem, die verplicht twee weken in quarantaine moet zitten in een hostel in Cuzco.

Vegter vertelt over de hachelijke situatie die Hashem en de 42 andere gasten van het hostel mee maakten. "Hij werd gearresteerd. Er was een complete razzia. Ze moesten midden in de nacht uren buiten staan, anderhalve uit elkaar."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nederlanders vast in Peru

Inmiddels zijn meer dan vierhonderd gestrande Nederlanders in Peru aangesloten in de appgroepen die door Vegter mede worden beheerd. Een van die mensen is Ilan Hoekstra van BNNVARA. Hij zit inmiddels met zijn vriendin voor de tiende dag in quarantaine in een hotel in de hoofdstad Lima.

Eerst kwamen ze nog weleens op de gang of op het dak om een luchtje te scheppen: "Maar dat mag niet meer, omdat de politie invallen doet om te kijken of hotelgasten zich wel aan de regels houden."

Hulp van ambassades 'liet te wensen over'

Het zal zeker tot zaterdag of zondag duren voordat een vliegtuig de Nederlanders uit Peru kan ophalen, aldus Hoekstra, die zich baseert op informatie van de ambassade. Die informatie en de consulaire hulp van de kant van de ambassades liet de afgelopen tijd te wensen over, klagen veel gestrande Nederlanders.

In De Nieuws BV zegt D66-Kamerlid en oud-diplomaat Sjoerd Sjoerdsma dat hij zich die frustraties goed kan voorstellen. Maar het postennetwerk van ambassades in Zuid-Amerika is door bezuinigingen ingekrompen. "De weinige ambassades die er zijn, zijn vaak bemenst door maximaal drie of vier mensen."

"Die werken zich uit de naad om Nederlanders te helpen", vertelt Sjoerdsma. "Soms gaan ze zover om busjes te huren om mensen tegen de quarantainemaatregelen in naar de hoofdstad te brengen. Er wordt creatief nagedacht."

Zorgen over Nederlanders overal ter wereld

Sjoerdsma maakt zich zorgen over Nederlanders over de hele wereld: "Deze dagen krijg ik mails van mensen van Nieuw-Zeeland tot Tsjaad. Mensen die vastzitten in Bali. Uitwisselingsstudenten in Zuid-Amerika die te maken krijgen met een steeds dreigender situatie."

"Er zijn mensen die wanhopig tickets kopen voor duizenden euro's en die vluchten worden vervolgens geannuleerd", zegt Sjoerdsma. Het D66-Kamerlid is blij dat het ministerie van Buitenlandse Zaken sinds kort een speciaal meldpunt heeft opgezet waar Nederlanders in den vreemde zich kunnen registreren.

Die liet op zich wachten omdat de techniek erachter opgewassen moet zijn tegen de massale belangstelling. Volgens Sjoerdsma gingen vergelijkbare sites in andere landen daardoor plat.

Race tegen de klok

De tienduizenden Nederlanders terughalen uit buitenland is volgens het D66-Kamerlid "een mega-operatie en race tegen de klok." Repatriëring gebeurt in Lima vanaf een militair vliegveld met een beperkte capaciteit, vertelt Ilan Hoekstra. "Daar kan maar één vliegtuig per dag landen. Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk hebben zich daar al eerder op ingetekend."

De komende dagen zijn die landen dus aan de beurt en Nederland staat volgens Ilan "achter in de rij." Wat Sjoerdsma betreft, worden vliegtuigen van de luchtmacht ingezet. "Als het commercieel niet lukt omdat het te ingewikkeld is, dan moeten we kijken of er transportcapaciteit is bij Defensie. Alles is geoorloofd om Nederlanders uit het buitenland op te halen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ter informatie: Nederlanders die gestrand zijn in het buitenland kunnen zich registreren op https://www.bijzonderebijstandbuitenland.nl/

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie