Buitenland

Wat Qatar heeft aan de transfer van Messi naar Paris Saint Germain

NOSNTR
foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat Qatar heeft aan de transfer van Messi naar Paris Saint Germain

Het lukte Paris Saint Germain wél, wat FC Barcelona niet lukte: het miljoenensalaris van topvoetballer Lionel Messi ophoesten. Omdat Barcelona Messi geen nieuw contract kon aanbieden, ging de Argentijn op zoek naar een nieuwe club buiten de Spaanse landsgrenzen. Hij kwam zo'n duizend kilometer noordelijker uit. In Parijs.

Dat Messi in Parijs terecht is gekomen, is voor een groot deel te danken aan het oliestaatje Qatar. De oliestaat is sinds 2011 eigenaar van de club. En de staat pompt flink wat geld in de Parijse club. Met een bepaald doel. "Qatar gebruikt een sportclub als een soort exposure en reclame", legt Midden-Oosten redacteur van de NOS, Hoessein Sabir, uit in Nieuws en Co.

Midden-Oosten redacteur van de NOS, Hoessein Sabir, over het geld van Qatar waar Messi mee wordt betaald

Op dit moment verdient het oliestaatje nog geld met olie en gas, maar dat is eindig. "Qatar ziet dat ze de economie moeten hervormen. Ze zien ook in dat olie en gas niet de toekomst heeft. Ze proberen reclame te maken voor hun eigen land, om zo investeringen binnen te halen."

Dat reclame maken is goed gelukt. Paris Saint Germain stond de afgelopen dagen in de belangstelling van de hele voetbalwereld (en daarbuiten), na het aantrekken van de Argentijnse superster.

Gisteren kwam Messi in Parijs aan om de transfer af te ronden. Daar werd hij opgewacht door honderden fans. "Alsof de Paus naar zijn volgelingen zwaait", zo omschreef een Franse radiopresentator het, zei correspondent Frank Renout.

Messi arriveert in Parijs: 'Alsof de Paus naar zijn volgelingen zwaait'

Sabir omschrijft de doelstelling van de Qatari met het aantrekken van Messi. "Ik denk dat deze investering vooral lange termijn is. Het zal zich uitbetalen, bijvoorbeeld doordat er wereldwijd miljoenen mensen rondlopen met een voetbalshirt waar de naam Qatar Airways op staat."

"Ook willen ze het beeld van het land bijstellen", denkt Sabir. "Daar gebruiken ze écht sport voor". In het land worden ontelbaar veel professionele sportevenementen georganiseerd. Zo heeft het land zich al bij de Formule 1 gemeld om een race te organiseren, mocht dit jaar een race in een ander land uitvallen.

Andere staten

Qatar is overigens niet het enige land in het Midden-Oosten dat zich op deze manier in de kijker speelt. Zo is de Engelse voetbalclub Manchester City in handen van de Verenigde Arabische Emiraten. Dat land mengt zich ook in andere sporten, zoals wielrennen. "Het UAE-team is een beetje het PSG van het wielrennen. Daar fietst onder meer de Tourwinnaar Pogacar."

"De landen in het Midden-Oosten beconcurreren elkaar ook zaken binnen te halen", zegt Sabir. "Ze willen het beeld dat wij hebben bijstellen. Het wordt ook wel eens het 'witwassen via sport' genoemd, omdat de mensenrechtenkwesties niet om over naar huis te schrijven zijn. Via sport proberen ze dat beeld bij te stellen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie