Buitenland

Activiste Maisha Neus stopt niet voor Bouterse weg is

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Activiste Maisha Neus stopt niet voor Bouterse weg is

Maisha Neus is één van de jonge activisten die in Suriname demonstreert tegen de regering Bouterse. Onverschrokken is ze, en dat komt haar duur te staan. Neus wordt met de dood bedreigd, vertelt ze aan correspondent Sam Jones.

Vorige week was ze even in Nederland. Die reis werd haar afgeraden, omdat gevreesd werd dat ze het land niet meer in kan. Neus heeft namelijk de Nederlandse nationaliteit. Na overleg met haar advocaat kwam ze toch.

Maisha Neus

Neus (30) heeft veel over voor haar missie. Zo heeft ze haar werk opgezegd om volop te kunnen demonstreren. “Ik hou van mijn land. Er is altijd iemand die daar een offer voor moet maken.” Ze denkt dat ze minder angst voelt omdat ze de decembermoorden in de jaren tachtig niet zelf bewust heeft meegemaakt: “Dus die angst en dat trauma leeft niet op die manier in mij.”

Haar activisme blijft niet onopgemerkt. ”Een meneer vroeg me of ik wist wat een kogelbrief was. Hij adviseerde me een kogelvrij vest aan te schaffen.” Amnesty International buigt zich ook over haar veiligheid. De organisatie staat achter haar, omdat zij het recht heeft op te komen voor de mensenrechten. “Ook als we het niet inhoudelijk met haar eens zouden zijn, zouden we opkomen voor haar rechten.”

Bekijk hier de reportage van Sam Jones:

President

Neus wil haar Nederlandse nationaliteit opgeven. Ze wil in Suriname een politieke partij oprichten en op die manier verandering realiseren. Als het nodig is als president.

Haar bezoek aan Amnesty International en haar boodschap dat ze de regering wil aanklagen bij de Organisatie van Amerikaanse Staten heeft nogal wat los gemaakt. De regering laat in een persbericht weten dat ze ‘eventueel corrigerend zal optreden’.Inmiddels is ze veilig aangekomen, thuis in Paramaribo.

Ster advertentie
Ster advertentie