Buitenland
KRO-NCRV

Zijn recente ontwikkelingen signaal dat wereld zich afkeert van Israël? 'Druk wordt gevoeld'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn recente ontwikkelingen signaal dat wereld zich afkeert van Israël? 'Druk wordt gevoeld'

Met een lopende genocidezaak bij het Internationaal Gerechtshof en landen als Ierland, Spanje en Noorwegen die Palestina erkennen, lijkt het erop dat de wereld Israël de rug toekeert. Daarnaast zijn er plannen voor een arrestatiebevel tegen premier Netanyahu en defensieminister Yoav Galant. "De druk wordt wel gevoeld", zegt Sander van Hoorn, oud-correspondent Midden-Oosten, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Van Hoorn was meer dan tien jaar lang correspondent in het Midden-Oosten, voornamelijk in Tel Aviv. De afgelopen maanden is hij meermaals teruggekeerd om collega Nasrah Habiballah te ondersteunen en zal haar post deze zomer overnemen, omdat Habiballah zwanger is.

Voor Van Hoorn wordt het een andere ervaring dan normaal gesproken. "Veel vrienden zijn vertrokken. Internationale vrienden en Israëlische en Palenstijnse vrienden heb ik moeten ontvrienden vanwege mijn verhuizing naar Libanon", legt Van Hoorn uit.

Olifantenhuid

Is het moeilijk om verslag te doen van zo'n cynisch conflict? "Het is mooi dat ik de diepgang ken, maar het zuur wat je over je heen krijgt maakt het zwaar. Ik heb nooit een olifantenhuid gekregen", verklaart Van Hoorn.

Meningsverschillen

Volgens Van Hoorn is de polarisatie vooral "groot" in de rest van de wereld. "In Israël kun je openlijker van mening verschillen dan hier. Hier ben je voor Israël of tegen de Palestijnen en omgekeerd. In Israël kom je sneller tot interessante gesprekken", aldus de oud-correspondent.

Invloed Amerika

De meest recente ontwikkelingen, zoals de mogelijke arrestatiebevelen, de erkenning van de staat Palestina en de genocidezaak die Zuid-Afrika aanspande, maken Israël "woedend", stelt Van Hoorn. "De druk wordt gevoeld." Daarnaast hoopt Israël steun te behouden van de Verenigde Staten. "Uiteindelijk is het wel belangrijk wat het buitenland doet, ondanks wat sommigen zeggen. Wat Europa doet is minder belangrijk dan wat Amerika doet."

Vastberaden vertwijfeling

Mocht die steun van Amerika verloren gaan, zou Israël dan naar Rusland kijken? "Waarschijnlijk niet, China zou die rol kunnen overnemen maar dat lijkt onwaarschijnlijk", verklaart Van Hoorn. "Sinds de aanslag op 7 oktober ben ik meerdere keren terug geweest naar Israël. De mentale toestand daar is vastberaden vertwijfeling: vastberadenheid om problemen op te lossen maar vertwijfeling over hoe dat moet gebeuren."

Oplossing?

Van Hoorn denkt dat de Israëliërs "waarschijnlijk niet" meer massaal achter Netanyahu staan. "Maar ze steunen wel de strijd tegen Hamas", aldus Van Hoorn. Het doel is natuurlijk om het conflict op te lossen en dat er vertrouwen is. "Maar hoe dan? Dat blijft de grote vraag."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie