Buitenland
NOSNTR

Humanitaire situatie in Niger: 'Er is geen stroom meer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Humanitaire situatie in Niger: 'Er is geen stroom meer'

Het is ruim een week na de staatsgreep in Niger. Die coup zou uiterlijk gisteren teruggedraaid moeten worden, volgens ECOWAS. De samenwerking van West-Afrikaanse landen dreigt met militair ingrijpen. Ondertussen wordt het leven voor de mensen in Niger moeilijker: eten wordt duurder en water is moeilijker te krijgen. Voor humanitaire organisaties wordt het steeds moeilijker om te helpen. Baud Schoenmaeckers is sociaal ondernemer en actief in Niger.

Hoe is de humanitaire toestand in Niger?

Video niet beschikbaar

"Doordat je er al zo vaak en zolang komt krijg je ook een band met zo'n land", zegt Schoenmaekers.

Samenwerkingsverbanden

Heel lang geleden ging Schoenmaeckers al naar Afrika. Hij heeft twee keer door de woestijn gereden en zo heeft die band met de regio zich ontwikkeld. Sindsdien is hij veel bezig om de regio te helpen, zoals met onderwijs. "We hebben een platform opgezet voor online onderwijs voor Franstalig Afrika. Daar zijn we mee begonnen in Niger en dat loopt heel goed", aldus Schoenmaekers.

Ook is hij bezig met verschillende samenwerkingsverbanden. Zoals met Unicef, door de staatsgreep is er alleen veel onzekerheid. "We zijn ook bezig met clean cooking te introduceren in Niger, en dat is ontzettend belangrijk." Dit is een manier om mensen van brandhout af te laten stappen bij het koken.

Geen geld

Naast de projecten is ook schaarste een probleem. Veel producten beginnen om te raken en tegelijkertijd wordt daardoor alles ook duurder. Ook zijn er problemen met de stroomvoorzieningen.

Een ander groot probleem is dat er geen geld meer is. Banken kunnen dus geen geld leveren aan klanten. Alles wordt dus duurder, maar er is bijna geen geld om het te betalen. Schoenmaeckers probeert zoveel mogelijk in contact te blijven met kennissen in Niger, al wordt dat ook steeds lastiger.

Humanitaire ramp Niger opkomst

Ster advertentie
Ster advertentie