Buitenland
VPRO

Het doek dreigt te vallen voor stierenvechten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het doek dreigt te vallen voor stierenvechten

Een Mexicaanse federale rechter maakte afgelopen week een einde aan een oude traditie: het stierenvechten. Verslaggever Edwin Koopman licht het toe in Buitenland Uitgelicht.

VPRO BB Uitgelicht

's Werelds grootste arena

Het wordt stil in 's werelds grootste arena, in Mexico-Stad. “De ban op het stierenvechten hangt al maanden in de lucht”, vertelt Koopman. Activisten zoals de groep VaPorSusDerechos hebben het onderwerp op de kaart gezet, vanwege het dierenleed. “En nu heeft de federale rechter gehoor gegeven aan de bezwaren.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verschillen

De wetgeving rondom stierenvechten kan per land en regio sterk verschillen. In het Spaanse Catalonië is het bijvoorbeeld verboden. In Colombia en Ecuador is het stierenvechten op zichzelf toegestaan, maar mag het dier niet worden gedood.

In Mexico is het regionaal geregeld, en in sommige kleinere Mexicaanse deelstaten was het stierenvechten al eerder verboden. Deze rechterlijke uitspraak geldt alleen voor Mexico-Stad, zegt Koopman, “maar elders in het land is het vechten ook meteen gestaakt”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nog niet definitief

Het verbod is nog niet definitief. Koopman: “De uitspraak mag worden aangevochten. Daarvoor heeft de onderneming die dit organiseert tien dagen de tijd. Dus uiterlijk volgende week mogen ze in hoger beroep gaan.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie