Buitenland
NOS

21ste orkaan raast over Filipijnen: 16 doden, toeristen gestrand

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 21ste orkaan raast over Filipijnen: 16 doden, toeristen gestrand

Op de Filipijnen zijn zeker zestien mensen omgekomen door orkaan Phanfone die over het land raast. De orkaan kwam vlak voor Kerst aan land en leidde tot veel schade. Zo zijn in een aantal dorpen straten ondergelopen door de hevige regenval en is de elektriciteit uitgevallen.

Doden door orkaan Phanfone op de Filipijnen

Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd en opgevangen in onder meer schoolgebouwen. Zeker zes mensen worden vermist. Ruim 15.000 toeristen zijn gestrand, onder meer op het vliegveld van Kalibo, omdat vluchten geannuleerd zijn en veerboten niet meer varen.

Schade

De orkaan, die lokaal 'Ursula' wordt genoemd, heeft vooral de eilanden ten zuiden van de hoofdstad Manilla getroffen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe groot de schade is, zegt correspondent Annemarie Kas.

"In de getroffen gebieden liggen de internet- en telefoonlijnen er uit", zegt Kas in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar op foto's die op sociale media verschijnen zie je wel veel huizen in puin en verwoeste kerstversieringen."

Begin deze maand kwamen zeventien mensen om door orkaan Kammuri. De meesten van hen kwamen om door verdrinking. Gemiddeld krijgen de Filipijnen zo'n twintig keer per jaar met een orkaan te maken.

"Dit was de 21ste", zegt Kas. "Het orkaanseizoen is officieel net afgelopen, dat loopt tot november. Maar ook buiten het seizoen komen dit soort stormen voor. Dus ze zijn het min of meer gewend."

Ster advertentie
Ster advertentie