Buitenland
VPRO

Van Elon Musk tot The Kardashians: Griekse irritatie over luxetoerisme

foto: ARIS MESSINIS / AFPfoto: ARIS MESSINIS / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Elon Musk tot The Kardashians: Griekse irritatie over luxetoerisme

Kate Moss, Elon Musk en The Kardashians: het Griekse eiland Mykonos trekt bij uitstek een rijk uitgaanspubliek. Maar daar zit niet iedereen op te wachten, vertelt journalist Sofoula Schalkwijk in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht - Griekenland

Party-eiland

Mykonos is door de jaren heen een party-eiland geworden. "Het is een hotspot waar miljonairs en miljardairs graag komen, die gemakkelijk tienduizenden euro's in één nacht spenderen. Alleen dit jaar al zijn er meer dan 700 duizend mensen geland op het eiland."

Het uitgaansleven veroorzaakt veel geluidsoverlast voor de lokale bevolking, zegt Schalkwijk. "De bevolking doet geen oog dicht omdat er 24/7 gefeest wordt. Het eiland kampt met een watertekort. Er is veel drugsgebruik. Bovendien is alles extreem duur geworden voor de inwoners."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe kritiek

De aversie tegen luxetoerisme is nieuw, vervolgt de journalist. "Juist omdat het zoveel geld in het Griekse laatje brengt. Eerder was er weleens kritiek op Kreta, tegen jongeren die daar uit hun dak gaan en overlast veroorzaken. En in de jaren '90 wilde Griekenland af van rugzaktoeristen en eilandhoppers die maar een paar tientjes per dag besteedden." Maar nu moeten dus ook de welgestelde toeristen het ontgelden, besluit Schalkwijk.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie