Buitenland
BNNVARA

LHBTI in Oekraïne: 'Rusland heeft een dodenlijst klaarliggen'

  1. Nieuwschevron right
  2. LHBTI in Oekraïne: 'Rusland heeft een dodenlijst klaarliggen'

De beelden van binnenrollende tanks aan de Oekraïense grens en gesprekken tussen wereldleiders beheersen deze week het nieuws: De spanningen lopen hoog op in Oekraïne. Maar hoe gaat het nu met groepen die het al niet makkelijk hebben in dit land, zoals de lhbti'ers? Bij Vroeg! zijn regenboogactivist Irene Hemelaar en Rémy Bonny, directeur Forbidden Colours, aangeschoven om de situatie te schetsen waarin deze gemeenschap zich bevindt.

Zowel Hemelaar als Bonny geven aan dat in tijden van crisis of oorlog eerst de kleine gemarginaliseerde groepen geraakt worden, zoals LHBTI+. Hemelaar maakt zich zorgen om de situatie in Oekraïne voor deze gemeenschap. "De situatie heeft veel impact op de vrijheid van LHBTI+ mensen. Als de vrijheid beperkt wordt, vormt dat tegelijkertijd een voedingsbodem voor extreemrechtse groeperingen."

Bonny beaamt dit door aan te geven dat Oekraïne de afgelopen 10 jaar juist stappen in de goede richting zette als het ging om rechten voor LHBTI+. "Er werd meer via de wet geregeld om LHBTI-rechten te beschermen. Deze inval van Rusland zet de gewonnen vrijheid onder druk."

Russische dodenlijst

Dat deze vrijheid onder druk staat blijkt uit het bericht dat de organisatie van Bonny, Forbidden Colours, heeft ontvangen van de Amerikaanse inlichtingendienst. Bonny vertelt dat wanneer er een totale invasie zal komen vanuit Rusland, er al een 'kill list' gemaakt is waarbij 'human right defenders' opgeroepen worden en mogelijk geliquideerd gaan worden.

De directeur van de organisatie zegt dat dit een statement van Rusland tegen het Westen is. "LHBTI'ers worden vanuit Russisch oogpunt gezien als een deel van de Europese waarden waartegen ze strijden."

Gevolgen inlijving Oekraïne

Als het dan toch voorkomt dat Oekraïne ingelijfd wordt door Rusland, dan gaan de rechten van LHBTIQA+ terug naar nul. Hemelaar vertelt dat onder andere de vrijheid om te demonstreren en politiebescherming zullen verdwijnen. Ook zal de anti-haat wet, die snel aangenomen zou worden, weer verdwijnen naar de achtergrond.

Hemelaar vertelt dat er in Rusland al bijna geen LHBTI-rechten zijn en dat het daar ook niet zichtbaar mag zijn. En juist die zichtbaarheid is volgens de regenboogactiviste zo belangrijk. De activiste zegt dat wanneer je niet meer zichtbaar mag zijn, je ondergronds moet gaan of moet vluchten. "Je wordt in principe tweederangsburger." Bonny vult aan dat het aanvallen van de LHBTI-gemeenschap hoort bij de strategie van het Kremlin om het Westen te destabiliseren.

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister de podcast van Vroeg!

#38 - Wat betekent de Russische dreiging voor de Oekraïense LHBTI-gemeenschap?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie