Buitenland
NOSNTR

Christiaan moest schuilen voor beschietingen in Cherson tijdens evacuaties

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Christiaan moest schuilen voor beschietingen in Cherson tijdens evacuaties

Oekraïne beschuldigt Rusland ervan doelbewust aanvallen uit te voeren tijdens evacuaties in Cherson. De Zuid-Oekraïense stad is zwaar getroffen door de dambreuk van deze week. NOS-verslaggever Christiaan Paauwe was in het gebied en vertelde over zijn ervaringen in Nieuws en Co.

Verslaggever Christiaan Paauwe in Nieuws en Co

"Toen we aankwamen was het in eerst instantie rustig in de stad. Reddingsacties waren in volle gang", vertelt Paauwe. "Het moment dat je Cherson in rijdt moet je je voorstellen dat op een gegeven moment de weg gewoon ophoudt en overgaat in water door die gigantische overstromingen.

"De beschietingen begonnen toen ik met een hulpverlener meeliep", aldus Paauwe. "Wij zijn snel gaan schuilen en vervolgens uit het gebied vertrokken. Later spraken we nog met een hulpverlener daar en die zei stellig dat Rusland heel bewust op hulpverleners lijkt te schieten."

'Reddingsoperatie in volle gang'

"Over het algemeen kunnen hulpverleners goed bij het gedeelte dat nog in handen is van Oekraïne, aan de rechterkant van de oever. Daar zijn al een hele hoop mensen weggehaald. Die operatie is in volle gang", weet Paauwe.

"Sommige inwoners besluiten het af te wachten. We zagen mensen op hun balkon staan. Die hopen dat binnen een paar dagen het water zal zakken. Hulpverleners betwijfelen of dat verstandig is, want het kan nog wel even duren. Over de afgelopen 24 uur was het water nog een flink stuk gestegen."

'Nog mensen vast aan Russische kant'

"Tegelijkertijd zitten er naar verwachting nog duizenden mensen aan de overkant van de rivier in het Russische gebied, in het zwaarst getroffen gebied", zegt Paauwe. "We spraken ook inwoners die zich zorgen maken om hun familie aan de andere kant van wie ze niet weten of ze in veiligheid zijn."

"De mensen die nu nog in Cherson zitten hebben zo ontzettend veel meegemaakt. Het begon met een lange Russische bezetting. In het najaar werden ze bevrijd door Oekraïne en sindsdien wordt de stad continu beschoten", vertelt Paauwe.

"Toch bleven deze mensen thuis, in hun stad. Maar deze ongekende ramp die zich nu afspeelt langs de Dnjepr is toch de laatste druppel. Het laatste zetje. Mensen hebben door dat het niet meer vol te houden is en dat ze veiligheid moeten opzoeken."

nc cherson

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie