Buitenland
NOS

Grote overwinning voor premier Boris Johnson bij Britse verkiezingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote overwinning voor premier Boris Johnson bij Britse verkiezingen

De Conservatieve Partij van de Britse premier Boris Johnson heeft bij de parlementsverkiezingen de absolute meerderheid behaald. Nog niet alle uitslagen zijn bekend, maar de partij stond rond 06.00 uur vanochtend op 326 van de 650 zetels in het Lagerhuis. Verwacht wordt dat de Conservatieven in de einduitslag op 364 uitkomen.

De verkiezingsuitslag betekent dat Johnson vrij baan krijgt om de brexit te regelen. Hij heeft het vertrek uit de Europese Unie gepland voor 31 januari. Naar verwachting wordt de brexitwet nog voor volgende week vrijdag door het nieuwe Lagerhuis behandeld.

In 1 op 1 richt presentator Sven Kockelmann zich op de vraag: Wat nu? Hoe zien de verdere stappen er richting een Brexit uit? Met Esther de Lange (CDA), Anne Mulder (VVD) en Hans Hoogervorst, werkzaam in de City.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oppositiepartij Labour van Jeremy Corbyn lijdt een verpletterende nederlaag en haalt iets meer dan 200 zetels. Corbyn heeft zijn vertrek aangekondigd, maar wil voorlopig nog wel aanblijven.

Monsterscore

Correspondent Tim de Wit benadrukt dat de exitpolls er bij de afgelopen verkiezingen niet ver naast zaten. Hij spreekt van een monsterscore. De uitslagen stromen per kiesdistrict binnen en veranderen weinig aan het beeld dat laat op de avond ontstond.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Premier Johnson heeft op Twitter zijn kiezers, vrijwilligers en collega's bedankt. "We leven in de beste democratie van de wereld", schreef hij.

In een toespraak in zijn thuisdistrict zei Johnson dat het een absolute eer is en een voorrecht om het land te leiden en beter te maken. Ook zei hij dat hij zal voldoen aan de democratische wil van het volk, daarmee verwijzend naar de brexit.

Ster advertentie
Ster advertentie