Buitenland
VPRO

Impressies uit Lviv, voor en tijdens de oorlog

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Impressies uit Lviv, voor en tijdens de oorlog

Verslaggever Michiel Driebergen keerde terug naar Oekraïne, naar Lviv. In Bureau Buitenland deelde hij zijn impressies van de stad in oorlogstijd. In 2015 maakte hij al een serie audio-impressies uit Lviv, en ook toen was het leed van de oorlog al aanwezig in de straten van de West-Oekraïense stad.

'Men ziet de stad hard veranderden in de taal'

Het grote aantal vluchtelingen die naar de stad zijn gekomen, is volgens Driebergen een bepalend beeld op straat geworden. Veel van die vluchtelingen komen uit het oosten van het land en spreken daarom voornamelijk Russisch. En dat ligt gevoelig in Lviv.

"In Oekraïne is de officiële taal Oekraïens. Maar eigenlijk is Lviv de enige echte grote stad waar ongeveer negentig, vijfennegentig procent van de mensen Oekraïens spreekt", legt Driebergen uit. "Men ziet gewoon de stad heel erg hard veranderden in de taal. En voor Lvivianen die heel erg patriottistisch zijn, is dat heel erg lastig."

"De stad is een grote helpende machine geworden, daarover geen misverstand. Maar die culturele veranderingen, men is daar wel een beetje bezorgd over. 'Kunnen wij dat allemaal wel handelen?' Dat is een beetje de vraag hier."

Sounds of Lviv

Hoe anders waren de geluiden uit Lviv in 2015, toen Michiel Driebergen voor Bureau Buitenland een serie audiokaarten maakte: Sounds of Lviv. In de korte reeks nam Driebergen de luisteraar mee langs de straten en pleinen van de stad, en deelde hij de muziek van zingende basisschoolleerlingen en hardwerkende wielkloppers op het station.

Luister de korte audiofragmenten hier terug:

De processie

Het plein

Het station

De Basisschool

Gerelateerde podcast

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie