Buitenland
VPRO

Russische lhbti’ers vinden vrijheid op de Nederlandse dansvloer

foto: VPRO, Rens Visser, nachtclub Radio Radio
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische lhbti’ers vinden vrijheid op de Nederlandse dansvloer

In Rusland leven lhbti'ers voortdurend in angst. Ze worden op straat in elkaar geslagen of zonder enige aanleiding opgepakt op basis van wetten die publieke uiting van hun identiteit verbieden. Veel van hen vluchten, ook naar Nederland. VPRO-journalist Rens Visser sprak voor Bureau Buitenland met Mark, Harlem en Daniel, drie jonge Russische asielzoekers, en ging met hen naar de plek waar zij zich het meest vrij voelen: de dansvloer.

Hardhandig optreden president Poetin

Aan het einde van 2022 intensiveerde president Poetin hardhandig het optreden tegen lhbti'ers toen hij nieuwe wetgeving ondertekende die publieke uiting van identiteit op grote schaal verbiedt. Deze wet maakt het illegaal om zogenoemde propaganda over niet-traditionele seksuele relaties te verspreiden in de media, in advertenties, in films of op social media.

Dit zorgt allemaal voor nog meer druk op een gemeenschap die al grotendeels gestigmatiseerd is. De Russische regering ziet de onderdrukking van lhbti-expressie als een onderdeel van een bredere strijd om Rusland te beschermen tegen westerse inmenging.

foto: VPRO, Rens Visser, nachtclub Radio Radio

Vrij bestaan in Nederland

Voor Mark, Harlem en Daniel reden om te vluchten naar Nederland voor een vrij bestaan. "De homofobie die ik in Rusland heb ervaren achtervolgt mij nog steeds. Er zijn wel plekken waar ik me vrij voel zoals in de club of bij de organisatie LGBT World Beside waar ik Russische vluchtelingen help met integreren", vertelt Daniel in de reportage. "Ik houd van grote steden, feesten, en interessante mensen en vind het geweldig om in zo’n grote stad als Amsterdam te wonen. Ik heb hiervoor acht jaar in Moskou gewoond en zie geen leven voor me zonder uitgaan en dansen."

Russische lhbti'ers vinden vrijheid op dansvloer

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie